söndag 25 september 2011

Aum Mani Padme Naanbröd...





 ... eller ja, så lyder väl inte mantrat egentligen. Men det är roligt att baka indiska naanbröd!  De nygräddade bröden serveras ofta till indisk mat för att mildra de kryddstarkare rätterna. Passar jättebra till olika starka currygrytor etc. Ett annat sätt jag gillar att servera dem på är tillsammans med en klick yoghurt och chutney, kanhända till ett glas öl.

Man kan strö på lite vad man vill ovanpå. Här använde jag kalonjifrön (som även kallas nigellafrön), de har en alldeles särskilt god, lite nötig och pepprig smak. Annat kan vara sesamfrön eller örtkryddor. Eller kör dem helt naturella. Alldeles särskilt läckert blir det om du penslar bröden med lite smält smör direkt efter det att de tagits ut ur ugnen!

Det här receptet diggar jag. Det är lite lustigt då degen innehåller både jäst och bakpulver! Brödens fina färg kommer från ägg. Den traditionella droppformen är inte nödvändig, men den kommer sig av att naanbröden i Indien bakas genom att man helt enkelt trycker fast bröden på insidan av den runda tandooriugnens väggar.

Naanbröd
6 st:
25 g jäst
1 dl vatten
2 dl naturell yoghurt
1 stort ägg eller 2 små
2 msk rapsolja
2 tsk strösocker, kan ökas om du vill ha lite sötare bröd...
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
ca 8 dl vetemjöl
till pensling: vatten, kalonjifrön, smält smör

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Ljumma vatten och yoghurt till 37 grader och häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt ägg, olja, socker och salt. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt det mesta av mjölet i bunken. Arbeta degen smidig (för hand går bra). Täck över och låt jäsa ca 60 minuter.

Sätt ugnen på högsta värmen (275 grader) och sätt samtidigt in en plåt.  Dela degen i 6 delar och platta ut dem till droppformade kakor. Pensla med vatten och strö över kalonjifröna. Grädda sedan 3 bröd i taget högt upp i ugnen, 5- 8 minuter tills det fått en härlig gyllene färg. Obs! Grädda dem inte på bakplåtspapper eller någon olja! Pensla de nygräddade bröden omedelbums med smält smör.

tisdag 20 september 2011

Små kawaii tofubiffar

Släng dig i väggen, Wallenberg!

Äntligen äntligen äntligen, har jag lyckats tota ihop ett recept på tofubiffar som a) smakar något b) håller samman när man steker dem och c) är så små och gulliga att japanofilen i mig måste ropa: kawaii!! (Gullig!! eller söt!!)

Inte mycket mer att säga. Servera dem gärna till sweet chilisås eller någon fruktig chutney. Riset har jag stoppat i biffarna. Ett bra sätt att ta tillvara på kokt överblivet ris på!


Små kawaii tofubiffar
ca 20 st:
1 förpackning marinerad tofu (Kung Markattas t ex)
2 medelstora ägg
2 dl kokt råris
1 dl ströbröd eller pankobrödsmulor
1 riven vitlöksklyfta
chilipeppar
ca 1 cm riven färsk ingefära
hackad koriander
lite citronjuice eller lime
lite soja eller hoisinsås
några droppar sesamolja

Gör så här: Mixa i matberedare tofu och ägg till en ganska jämn smet. Rör sedan ner övriga ingredienser för hand och kör inte mer med kniven. Justera smakerna. Behövs mer syra eller sötma? Mer chili? Låt sedan smeten stå och svälla en stund (ca en halvtimme).

Forma smeten till 1 cm tjocka små urgulliga biffar. Mina små gjordes på 1 msk smet per biff. Stek dem i lite rapsolja tills de blir gyllene på varje sida. Det tar bara ett par minuter per sida. Smaklig måltid!

söndag 18 september 2011

Papperstunna potatissnurror

Om man har lyckan att äga en mandolin, så kan man nästan löjligt snabbt svänga ihop dessa toppengoda potatissnurror! Det är viktigt att potatiskakan blir supertunn, annars är det svårt att få till en någotsånär jämn rulle. Hade en morot i också, för det där lilla extra...


Jättegoda tapas till ett glas öl


Pappersstunna potatissnurror
1 rulle, ca 15 st bitar
2 potatisar
1 morot
salt och svartpeppar efter smak

fyllning:
1,5 msk philadelphiaost eller liknande färskost
1 msk tångkaviar (eller vanlig stenbitsrom om du hellre vill)
citronsaft
ev. lite hackad dill
svartpeppar

Gör så här: Skala morot och potatisarna och skiva dem på en mandolin så tunt som möjligt. Salta och peppra på skivorna. Värm lite rapsolja i en teflonstekpanna, bred ut morot och potatis lite i omlott i ett tunt lager och stek på medelvärme tills undersidan är gyllenfrasig. Vänd kakan. Detta kan ju vara lite klurigt... Jag tycker att det bästa sättet är att försiktigt fösa över kakan på ett bakplåtspapper och sedan snabbt vända kakan med den ostekta sidan neråt i stekpannan igen. Stek tills kakan känns helt mjuk och fått fin färg även på den andra sidan.

Låt potatiskakan rinna av på hushållspapper och låt svalna innan du brer fyllningen (rör bara ihop philadelphiaost och tångkaviar, (hackad dill) och en skvätt citronsaft och smaka av) över den och rullar ihop den till en rulle. Förvara inplastad i  kylskåp tills servering, då du skivar kakan i tunna skivor.


söndag 11 september 2011

Betakarotenspäckade sötpotatispiroger!



En god vän till mig påpekade på skämt att jag kanske borde börja äta mer A-vitamin för synen, efter att jag suttit för andra gången på bara ett par dagar och knaprat i mig mögligt bröd (urk!). Hm... hon kan ju möjligen ha rätt, tänkte jag, även om brist på A-vitamin är ganska sällsynt i vår del av världen. A- vitamin är egentligen ett samlingsamn för olika ämnen med liknande aktivitet. I animaliska födoämnen finns det framförallt i form av retinol och i vegetariska födoämnen i form av karotenoider, framförallt betakaroten.

Vi behöver A-vitaminer för att cellerna i slemhinnor, hud och immunförsvar ska kunna dela sig och bli fler. Lätt brist kan ge torra ögon, svårt att se bra i mörker, torra slemhinnor i lungor och problem i mage och tarm. Retinol finns det mycket av i lever, feta fiskar, ost, mjölk. Betakaroten finns det gott utav i orangea, röda och gröna grönsaker och frukter;      t ex. morötter, pumpa, aprikoser, kål... och inte minst i sötpotatis. Om man får lov att vara så nördig att man har en favorit-betakarotenkälla så väljer jag sötpotatis. :)

Kom ihåg att A-vitamin är ett fettlösligt vitamin, vilket innebär att upptaget i kroppen blir bättre om man äter lite fett till, men det behövs inte mycket.

Mitt betakarotenintag idag kommer nog till en stor del från de här goda pirogerna: filodegsremsor fyllda med en kryddig sötpotatispuré (kokta, mosade sötpotatisar kryddade med lite rapsolja, salt och svartpeppar, chilipeppar, en liten gnutta kanel och en citronskvätt) och lite fetaost. En läcker kombination! Sätt ugnen på 225 grader och se nedan hur man gör de här goda sötpotatispirogerna:


Skär remsor av tinad filodeg och pensla lite lätt med rapsolja. Lägg på fyllningen 1-2 msk, längst upp.




                               Vik ner ena hörnet över fyllningen till en triangel




..och fortsätt sen att vika degremsan neråt, runt fyllningen till ett trekantigt paket med många lager.


Lägg paketen på en plåt med bakplåtspapper och pensla ovansidan lite lätt med rapsolja. Grädda i 225 grader mitt i ugnen ca 5-10 minuter.

Av fyra stycken ganska stora sötpotatisar fick jag ut ca 25 piroger av varierande storlek som ni kan se...och så fick jag t om lite sötpotatispuré över som jag tänkte testa som dip till Salt & Vinegar chips eller något.

                           



Annat gott med sötpotatis: sötpotatismossötpotatismuffins

onsdag 7 september 2011

Lättlagad paj med filodeg och ratatouille

"Gamla trogna läsare" kommer säkert ihåg min fäbless för filodeg och hur jag brukar roa mig med att baka paj med filodeg som botten istället för vanlig pajdeg, eftersom a) det går så fort b) det är magert och c) är ju så delicious! Här kommer den senaste mycket lättlagade varianten från mitt kök:


Filodegspaj med ratatouillefyllning, c'est si bon!



Lättlagad paj med filodeg och ratatouille

filodegsark 4 st, tinade enligt anvisning på förpackningen eller köp en sort från kyldisken
3 ägg
2 dl (havre)mjölk
1/2 paket fetaost
1 förpackning av French Ratatouille (Findus Green Deli Sidedish, i frysdisken)
1 krm salt och 1 krm svartpeppar
olja till pensling

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Klä en pajform med fyra ark (i lager) filodeg och pensla lätt med lite olja mellan varje ark och låt degen hänga ut lite över kanterna, för det ser ju snyggt ut!

Vispa samman äggen, (havre)mjölken och lite salt och svartpeppar till äggstanningen. Sprid ut innehållet i en förpackning fryst ratatouille i botten av formen, ratatouillen behöver inte tinas först. Strö sedan över fetaosten i grova smulor och häll i äggstanningen.

                      

                      

Skjuts in i ugnen! Låt gräddas ca 25- 40 minuter, eller tills äggstanningen har stelnat och fått en fin aptitlig kulör, vilket kan ta olika lång tid beroende på om du använder havremjölk (som tar lite längre tid) eller vanlig mjölk.

Efter sådär tio minuter kan det vara behövligt att täcka över pajen med aluminiumfolie så att filodegen inte bränner och sedan kan man ta bort folien igen under slutskedet av gräddningen. Servera en fräsch sallad till!

Bon appétit
                                   

söndag 4 september 2011

Semi-lyxiga müslibars eller..?

Det doftar gudomligt i köket denna söndagskväll i september. Anledningen är att jag står och gör de här semi-lyxiga müslibars inför nästa arbetsveckas slit... Just semi-lyxiga för att jag splashade och använde ett dyyyyyrt müslimärke, men oavsett vilken fruktmüsli man väljer kommer man nog att bli glad över dessa godbitar! Och de är lätt de godaste müslibars jag någonsin gjort själv. Ja, egentligen kan man undra vad som skulle behöva tillkomma för att jag ska döpa dem till rätt och slätt lyxiga müslibars... bladguld?

Bars fullproppade med godsaker/nyttigheter!



Tål även att vistas utomhus!

Välj inte en müsli av typen "Start" eller "Crunchy", de innehåller för mycket socker och är av fel konsistens. Välj en "vanlig" sort med gryner och torkad frukt och bär och nötter och välj en som inte innehåller extra tillsatt socker, det naturliga socker som finns i den torkade frukten plus dadelsirap är mycket godare!


Semi-lyxiga müslibars
ca 20 st småbars:
2 dl müsli med torkad frukt, t ex" Super cranberry, cherry and almond muesli" från Dorset cereals
1 dl havregryn
1/2 dl valnötter, grovt hackade,
1/2 dl sötmandel, grovt hackade
1 äpple, gärna Discovery :) behåll skalet på och hacka grovt
1-2 msk dadelsirap beroende på hur söt och fruktig müslin är, eller använd honung om du vill
1 msk rapsolja eller valnötsolja
1 äggvita

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa müsli, havregryn, valnötter, sötmandel, äpple, dadelsirap, olja och äggvitan i en matberedare till en grov  men smidig massa.

Bred ut på bakplåstpappersklädd plåt i en rektangel: ca 15x25 cm och 1cm tjock. Grädda i ca 15- 20 minuter. Kakan ska stelna men inte bli så värst brun.

Låt kakan svalna en aning innan du skär den i valfritt stora bitar. Jag gillar mina små, för då får jag ta två... ;) Låt svalna helt och förpacka dem i plastfilm eller linda in dem i smörgåspapper. Går även jättebra att frysa!

lördag 3 september 2011

Bra initiativ av LagaLätt!

LagaLätts Vegospecial nr 9 2011
I LagaLätts septembernummer innehåller hela tidningen enbart vegetariska recept, eller som det står på framsidan: "Stor & förbaskat god vegospecial!"

Jag hittar jättemånga recept som jag skulle vilja pröva, både till vardags och fest, allt från sojabönsbiffar till crostini med tofukräm och grillad paprika till mangold- och russinomelett! De allra flesta recepten är äggfria och det finns många mjölkfria recept också. En god investering tycker jag, 53 st recept för 45 spänn...

 Bra initiativ där, LagaLätt!

fredag 2 september 2011

Gräddiga guldgula kantareller och pappardelle

Tack och lov, så behöver man varken ha så mycket tid eller ork att stå och slita vid spisen, man kan ju äta fantastiskt gott ändå! Ikväll blev det gräddstuvade guldgula kantareller och pappardelle, ugnsrostade kvisttomater samt sallad med spenat och valnötter och favoritvinägretten.

Herr Kantarell möter Fru Pappardelle...

Visste ni att kantareller faktiskt innehåller lite D- vitamin? Inte många grönsaker som gör det...

Gräddiga guldgula kantareller
ett ungefärligt recept lagom för 2 portioner:
ca 130 g gula svenska kantareller
1/2 gul lök
1 - 1/2 dl havregrädde (oatly iMat, 13%) eller en annan matlagningsgrädde du gillar...
lite pressad citron
salt och svartpeppar

Gör så här: Rensa kantarellerna: dvs borsta/skrapa bort ev smuts men skölj dem inte!
Hacka kantarellerna grovt- eller inte alls om de är små. Finhacka löken och fräs den mjuk i lite olja i medelvarm stekpanna, den ska inte ta så mycket färg. Tillsätt kantarellerna och fräs dem gyllene under omrörning.



När de är klara kan man salta på dem, men helst inte innan då saltet drar ur vätska. Öka temperaturen i stekpannan och häll på havregrädden och låt koka upp och puttra några minuter. Smaka av med citronsaft salt och svartpeppar. Servera förslagsvis till pasta. Vänd då den nykokta pastan direkt i stekpannan och blanda runt ordentligt. Lyxmiddag på under tjugo minuter!

torsdag 1 september 2011

Vad man äter när man inte hinner laga mat...

Men var är hummusen då? I min mage, skulle jag tro...

Höstterminen och examensarbetet är i full gång och jag hinner varken köpa, laga eller fantisera om mat så ofta som jag skulle önska... Tre av fyra måltider tycks bestå av ägg, hummus och riskakor i olika konstellationer! (Undrar om jag är den enda som äter stekt ägg på riskakor till frukost?) Nå, hummus är minsann inga dåliga grejer. Du kan lätt hitta färdig i butiken, men inget slår faktiskt den hemmagjorda. 

Det finns ju hundratals recept på hemmagjord hummus på nätet och då finns det nog plats för ett till tänker jag mig. Att använda tahini (sesampasta) i hummusen är ett måste i min bok, kalla mig snorkig om du vill ;) 

Tips: Om man vill variera sig lite kan man faktiskt ersätta kikärterna med kokta röda linser!

Hummus
ca 5 dl:

2 burkar kikärter à 400g väl sköljda och avrunna
1-2 vitlöksklyftor
2- 2 1/2 msk tahini
1/2 färskpressad citron ( gärna lite rivet skal också om du köpt ekologiskt odlade, vilket jag tycker att du ska göra...)
1/2 - 3/4 dl olivolja eller rapsolja
ev. lite spiskummin
salt och svartpeppar

Gör så här: Lägg kikärter, vitlök, tahini och citron i matberedaren. Mixa och häll ner oljan lite i taget under tiden. Smaka av med salt och peppar och ev kryddor. Et voilà, klart! 

Har du ingen matberedare så var lugn; du kan mosa ihop allt med en gaffel också. Hummusen blir kanske inte riktigt lika slät- men det blir gott i alla fall.

Hemligt tips: (Obs! Bara för riktiga äventyrare!) Tror ni mig om jag säger att det är gott att blanda ner lite rivet äpple i hummusen? Jag tycker i alla fall det... och bre det på en riskaka.