söndag 16 oktober 2011

Pastel de Choclo- qué azucarado!

Es muy rico! Täcket är ganska sött, fyllningen är salt...


Och den här blev jag bjuden på i helgen! En chilensk majsgratäng fylld med spännande godsaker! Vilseledd av namnet letade jag en stund efter chokladbitar, men Choclo betyder tydligen majs :P 


Gratängen består av en kryddig vegofärs (soja- eller quornfärs) eller köttfärs i botten och ett täcke av mixad majs, mjölk, ägg och bakpulver. När man skär ut en bit av den nygräddade gratängen ramlar glada överraskningar som söta russin, salta oliver och ägg ut. Inte dumt alls menar jag!


Det finns många recept på Pastel de Choclo att kika på om man googlar. Somliga innehåller både köttfärs och kyckling. En fin vegansk variant av denna rätt sägs fixas lätt om man utesluter de hårdkokta äggen i fyllningen och använder sojagrädde eller sojamjölk och majsmjöl istället för mjölk och ägg till majstäcket. 

onsdag 12 oktober 2011

Thaiburgare med sweet chilidressing


Mitt i veckan och inspirationen tryter? I hear ya sisters and brothers! Hittade dessa kikärtsbiffar i frysdisken och de var förvånansvärt goda. Biffarna är laktovegetariska då de av någon outgrundlig anledning innehåller "mjölkprotein".  De är ganska små, ca 4 cm i diameter, så två stycken får plats i ett vanligt hamburgerbröd...  Snodde ihop en snabb dressing på Yosa Havre Fraiche* (för jag hade aldrig testat den heller tidigare och var nyfiken) och sweetchilisås.  Inte så dåligt faktiskt, varken biffarna eller dressingen. Minuspoäng dock för att biffarna är så feta; 18 g fett, varav 3 g mättat, per 100g (2 st) biff... Kompensera gärna med lite mindre fettrika och syrligt fräscha tillbehör som t ex lime och sallad. 


Kikärtsbiffar med thailändska smaker: kokos, limeblad och röd currypasta
Bröd, blandade salladsblad, kikärtsbiffar, limeskivor, rostad lök och sweet chilidressing

 *Yosas Havre Fraiche innehåller inte mjölk, laktos, soja eller gluten. Inte heller socker. Fetthalten är 12% och produkten kan värmas.

måndag 10 oktober 2011

Durumsnurror med pesto

Låt din durumvetemjölpåse längst inne i skåpet komma till användning! Du vet väl att du kan baka med durum och inte bara använda mjölet i pastadegen? Bröden blir gulaktiga och saftiga! 


Durumvete är ett sk. hårt veteslag med extrastarkt protein. I Italien använder man ofta durum som inblandningsmjöl i olika matbröd. Så varför inte testa de här trivsamma snurrorna fyllda med valfri pesto, grön eller röd... Funkar bra som utflyktsbullar eller mellanmål och är toppen till en skål soppa.


Jag var lite lat när jag gjorde mina och orkade inte gå ner till affären för att köpa mig en hederlig burk pesto, så jag gjorde en egen snabbvariant på soltorkade tomater och cashewnötter. Det blev jättegott! Möjligen till och med godare än om jag hade använt färdigpeston... Och det säger jag trots att jag gillar grön pesto bättre än röd! 



Tre av tjugo

Durumsnurror med pestofyllning
ca 20 st modell större:
50 g jäst
5 dl vatten 37 grader
1/2 tsk salt
1 msk olivolja
6 dl durumvetemjöl
ca 6 dl vetemjöl ( jag lyxar till det allt som oftast med Manitoba cream)
ev 1 ägg till pensling eller pensla med mjölk/havremjölk istället
ev flingsalt och torkad oregano att strö ovanpå

pestofyllning:
20 st soltorkade tomater i olja (låt dem rinna av lite grand)
1 dl saltade cashewnötter
- Kör till en grov massa i matberedare eller mixer, klart!

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det ljumma vattnet. Rör tills jästen löser sig och tillsätt salt, olja och mjölsorterna. Arbeta med degkrokar/bakassistent till en smidig men ganska kompakt deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.

Kavla ut degen som m du skulle göra kanelbullar, till en stor rektangel någon cm tjock. Bred pesto över och rulla ihop till en lång rulle som du skär i ca 2 cm breda skivor. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och jäs ca 25 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.  Pensla snurrorna och strö över flingsalt och torkad oregano. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter, tills snurrorna fått färg på undersidan.

Yum!

lördag 8 oktober 2011

The apple of my eye...

Kom plötsligt på att jag inte gjort en endaste regelrätt äppelpaj på hela hösten. Riktigt skamligt! Åtgärdades dock omedelbart med den här varianten på två sorters svenska äpplen under ett täcke av tre sorters nötter, alla fredligt samlade på en mördegsbotten. Avnjut den gärna ljummen med en klick vaniljkesella.

Are you the apple of my eye or...

...the apple in my pie?


Äppelpaj med nötter
6-8 port:
1 mördegsskal, eller vanligt pajskal av valfri sort. Gör din egen favorit eller köp färdigt
4-5 svenska äpplen, gärna två olika arter t ex Aroma och Gravenstein
50 g hackade hasselnötter
50 g hackade sötmandlar
50 g hackade valnötter
75 g smör eller margarin (jag använde mjölkfritt)
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
3 msk mjölk (eller havre- eller sojamjölk)

Gör så här: Förgrädda pajskalet ca 5-7 minuter i  ugnen på 200 grader. Smält smöret eller margarinet och rör ner nöthack, socker, mjöl och mjölk. Skala eller skala inte äpplena. Båda blir gott, så jag brukar skala hälften och behålla hälften med skalet på! Skiva i ca 1/2 cm tunna klyftor och lägg i det förgräddade  pajskalet. Täck med nöthacksmeten. Grädda i ca 30 minuter i 200 grader varm ugn. Kontrollera efter en stund ifall pajen behöver täckas över med folie eller bakpapper, för brända nötter är inte direkt gott... Låt pajen svalna en liten stund innan den serveras.

söndag 2 oktober 2011

Blå Kongo-chips och lite mango

Leker med min mandolin nästan varje dag. Det är lite som terapi: när jag känner mig stressad (t ex för examensarbetet på dietistprogrammet eller bara sådär "allmänexistensiellt") så går jag hem och skivar något, vad som helst egentligen, riktigt, riktigt tunt... Mycket tillfredsställande!

Förra veckan gjordes sötpotatischips, som blev jättelyckade men tyvärr hamnade i magen innan kameran hann fram...   Igår däremot tillverkades det mangochips (goda), bananchips (ett misslyckande) och potatischips på Blå Kongo- den stiligaste potatissorten i världen?

Look at me, I am so pretty!!


Det här med potatis är kanske inte så simpelt som det verkar. En del sorter är fasta, andra är mjöliga, somliga passar bättre än andra till gratäng, någon måste kokas med skalet på för att inte ramla sönder. Lärde mig i skolan på delkursen livsmedelsvetenskap- och matlagningsteknik att potatis ska man hantera lika varsamt som ägg...

På Swegros hemsida kan man hitta (och ladda ner) en potatisguide samt en liten potatisskola. Där kan man lära sig att Blå Kongo faktiskt odlades i Sverige redan på 30-talet. Undrar om den var lika "trendig" då som nu?

Det är inte svårt att göra potatischips. Jag ratar dock fritösen och lägger istället tunna potatisskivor i ett enda lager i en långpanna i lite rapsolja. Använder inte bakplåtspapper heller. Sätter in dem i 200 grader och efter ca 10 minuter sänks värmen till 100 grader. 
Då passar jag även på att vända dem med en stekspade. Ugnsbakar sedan vidare tills de är krispiga- men inte för mörka. Man kan låta dem torka till i ugnen på eftervärmen också. Salta först efteråt.

Mangochipsen då? Ännu enklare. Skiva en skalad mango jättetunt och sprid ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt långsamt, långsamt, långsamt torka i ugnen på ca 75 grader. Jag brukar passa på att utnyttja eftervärmen när man lagat/bakat något annat. Man kan sätta in och ta ut plåten i omgångar.


Blå Kongo-chips

Mangochips

 
 

lördag 1 oktober 2011

Trädgårdsmästargryta

När jag gick i skolan fick vi ibland en grönsaksspäckad gryta som jag tyckte var himla god. Har förgäves försökt att hitta receptet, men det verkar vara omöjligt...    
Så jag bestämde mig till sist för att försöka återskapa grytan lite sådär ur minnet.
Den var vegetarisk, men smulig, så jag tror att det faktiskt var lite sojafärs i den. 
Plus brytbönor, morot och paprika- det är jag ganska säker på i alla fall.
Det serverades ris till i skolan.

Min variant är inte så dum den heller tycker jag! Jag gjorde en färssås (på quornfärs men du kan ju ta soja-, quorn-, eller köttfärs, whatever you like...) med lök, vitlök, krossade tomater, tärnad morot, kålrabbi (eller kanske rotselleri vore gott), röd och grön paprika, haricots verts och majs.

Servera ugnsrostad delikatesspotatis av sorten "Cherie" till, den har ett vackert rosa skal. Och gärna syltad pumpa eller squash- det passar perfekt!


Trädgårdsmästargryta anno 2011

Tror inte att jag kan trycka i fler grönsaker om jag så önskar! Mängderna är lite svåra att redogöra för, jag tog tills jag blev nöjd ;) men du ser ju på bilden att det inte rör sig om en enstaka morot eller en halv paprika... Snarare tre morötter, två paprikor, en lök, en burk majs, en rejäl grabbnäve haricots och ca 300g quorn- eller sojafärs. 

Gör så här:  Börja med att fräsa lök och vitlök (fega inte med vitlöken, den behövs!) i lite rapsolja, sedan de hårdare grönsakerna som morot, kålrabbi och paprika. När dessa mjuknat ganska mycket, tillsätt då vegofärsen, tomatkross och tomatpuré.

Späd med lite buljong och låt koka ihop ca 10-15 minuter. Majskorn och haricots verts går sist ner i grytan. Smaka av med kryddor du gillar (t ex salt, svartpeppar, chilipeppar, oregano, timjan ,malen koriander, spiskummin) och en skvätt balsamvinäger. Ett hederligt gammalt husmorsknep är att bryta av syran med lite socker eller honung... Koka tills grönsakerna är lagom mjuka.


Un dessert aux pommes!

Och till dessert blev det idag stekta äppelskivor (svenska Aromaäpplen) med rostat hasselnötshack och Oatly vaniljsås- en blixtsnabb dessert som inte kan göra någon besviken :)