söndag 30 september 2012

Min första mangoldpaj!

Men hallå! Idag lyckades jag laga en ruskigt god paj med mangold och champinjoner. Brukar inte så ofta komma över denna eminenta bladgrönsak men den klår faktiskt smakmässigt  (i mitt tycke) spenaten. Och lika nyttig är den också! Den innehåller järn och A-vitamin (karoten) precis som spenat, men i motsats till spenat innehåller mangold inte oxalsyra. 

Brukar gärna göra mina pajskal lite grövre genom att tillsätta grahamsmjöl eller rågmjöl. Och extra sprött skal får man om man använder citronjuice istället för en del av vattnet.



Paj på mangold och svamp
1 st paj:
pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
100 g smör eller margarin i kuber
2 msk pressad citron
1-2 msk iskallt vatten
1 krm salt

fyllning:
ett rejält knippe mangold, sköljt och strimlat i breda strimlor
10 champinjoner skurna i kvartar (fjärdedelar)
1 vitlöksklyfta
2 svenska tomater
en stor bit fetaost

äggstanning:
2 ägg
2 dl havregrädde eller liknande
salt, svartpeppar





Gör så här:
Pajdegen gör du lättast i matberedare med kniv. Viktigt är att smöret eller margarinet och vattnet är kalla när du kör degen. Blanda mjöl, smör och salt först till en smulig massa och tillsätt sedan citronjuice och vatten och kör tills massan formats till en smidig klump. Den ska inte vara jätteklibbig, men inte heller så torr att den faller isär.
Låt pajdegen vila i kylskåp minst 30 minuter. Jag gör ofta pajdegen kvällen innan, den håller bra i kylskåp ett par dagar.

Sätt ugnen på 200 grader.Tryck ut pajdegen tunt i en pajform- eller kavla ut degen med lite mjöl. Picka med en gaffel och förgrädda pajskalet (alltså utan fyllning) i 10- 12 minuter, tills det torkat upp lite och fått en svagt brun yta.

Under tiden gör du fyllningen. Jag fräste champinjonerna lite lätt i lite olja och tillsatte mot slutet 1 klyfta pressad vitlök, salt och svartpeppar. Tog upp dem ur pannan och lade ner mangolden som fick fräsa i lite olja tills den blev mjuk. Salta och peppra försiktigt. Skär tomaterna i bitar.

Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen .

Nu börjar det roliga. Lägg alla grönsaker i formen och smula grova smulor fetaost över. Häll till sist över äggstanningen. Grädda pajen i ugnen ca 35 minuter.







När pajen gräddas svänger du ihop en härlig sallad. T ex kan du göra den här enkla och fräscha salladen på strimlor av olikfärgade morötter och  kålrabbi. Har du ingen mandolin kan du göra fina strimlor med en potatisskalare också. Pressa över lite citron, rapsolja eller olivolja och strö över några rostade solrosfrön!

lördag 29 september 2012

Vackra färger på köksbordet!


Det var ju den sista lördagen idag då Bondens egen marknad hölls här i Umeå. Fick som ni kan se inhandlat lite mangold, majrovor och olikfärgade morötter. I burken en knippa bondbönor. Så när jag beundrat färdigt den här färgprakten är det bara att fundera på vad gott man ska göra av allt det här!  Det blir ett angenämt grubbel!

fredag 28 september 2012

Pärlcouscous med soltorkad tomat- & mandelpesto

Det är lite spännande vilka vägar ens middagsmatlagning kan ta ibland. Läste igår ett recept på en ljummen pastasallad med dressing gjord på valnötter och soltorkad tomat och blev jättesugen. Så när det sedan blev dags att tänka på middagen hade jag redan bestämt att detta skulle jag göra. 
   
Men under dressingtillverkningens gång upptäckte jag att valnötspåsen innehöll visst bara 1 st valnöt... Fast jag hittade en påse mandelmjöl och tänkte att vad tusan, det ska väl gå det med? 
   
Och sedan när jag skulle koka pastan upptäckte jag att jag hellre ville göra salladen på pärlcouscous (aka Moghrabiah). Jag tycker att det är lite mer spännande! Och allra sist kom jag fram till att jag ville äta min maträtt varm och inte ljummen... Salladsgrönsakerna hamnade istället på en tallrik bredvid istället och syns inte i bild.
   
Dressingen blev mer en pesto och är alltså ganska långt ifrån originalet (som innehöll andra örter dessutom), men jag tycker nog att det här blev en fullträff i alla fall! Fullspäckad med smak. Citronen får verkligen tomaterna att gå POW!! Den är dessutom ganska fettsnål, då det enda fettet i den kommer från mandelmjölet. Jag brukar alltid spola av oljan från soltorkade tomater med hett vatten, men det är ju valfritt. 



Kul att göra, gott att äta!


Pärlcouscous med krämig pesto på soltorkad tomat och mandel:
2 port:
2 dl pärlcouscous, koka enl anvisning på paketet
en generös bit fetaost att grilla
dressing:
5 st avspolade och avrunna soltorkade tomater i bitar
1/2 dl mandelmjöl eller mald mandel
1/2 citron, saften
1 tsk balsamvinäger
salt
svartpeppar
några basilikablad
vatten tills rätt konsistens

Gör så här: Medan couscousen kokar gör du peston och passar på att ugnsgrilla fetaosten. Blanda i mixer/matberedare/mixerstav ingredienserna till peston. Späd med vattnet, lite i taget tills du tycker att såsen är lagom tjock, den ska inte vara rinnig. Smaka av med salt och peppar efter behov. Blanda peston med den avrunna varma pärlcouscousen. Toppa med lite grillad fetaost och mumsa i dig omedelbart! Eller packa ner i en liten låda och ta med dig till lunchen på jobbet imorgon och gör alla där avundsjuka!

Smaklig Spis!




torsdag 27 september 2012

Var ska man stoppa de hälsosamma morötterna om inte i sconesen?

Orange is beautiful...

Är helt uppenbart inne i en hardcore scones-period just nu och bakar scones mest varenda lediga dag... Här vill jag bjuda er på ett ganska smalt recept som inspirerades av min födelsedagstårta som egentligen bara var en "klassisk" morotskaka med len och god citronglasyr och blåbär. 

Avnjut dessa härligt gyllene scones nybakade med en kopp te och lite philadelphiaost, lovely indeed! Och så är det ju förstås ett gyllene (haha!) tillfälle att få i sig lite betakaroten, ett ämne som omvandlas i kroppen till A-vitamin: viktigt för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt!

Hälsosamma gyllene morotsscones:

2st kakor à 4 bitar:
1 1/2 dl vetemjöl
25 g smör eller margarin, skuret i små kuber eller smält
1 tsk bakpulver
en gnutta salt
1/2 dl farinsocker
1 stor finriven morot
ca 1 dl Kesella 1% eller mager kvarg
1 tsk malen kanel
lite riven muskotnöt
ev några grovhackade valnötter
ev en skvätt yoghurt eller mjölk (eller havremjölk) om det blir för torrt

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader (varmluftsugn 225 grader). Blanda mjöl, bakpulver, salt, farinsocker, riven morot, valnötter och kryddor med smöret och Kesellan. Spä med lite yoghurt om det ser torrt ut.

Dela degen i två bollar som du trycker ut till 1,5 cm tjocka rundlar på bakplåtspappersklädd plåt. Dela med kniv varje rundel i fyra bitar. Nagga.

Skjutsa in mitt i ugnen och grädda ca 12 minuter. Plocka ut sconesen när de är härligt gyllengräddade!

Och okej, här får ni en bonusbild på födelsedagstårtan :)

Stjärnformad och blåbärsbeströdd!

söndag 23 september 2012

Rödbetstagliatelle direkt från pastamaskinen och rakt ner i grytan!

Powerful stuff, huh?


Piggar upp en småförkyld söndag med att leka med pastamaskinen! Igår kväll (ganska sent, strax före läggdags faktiskt) fick jag den lysande idén att göra en spännande pastadeg smaksatt med rödbetor. Råkade ha några ugnsbakade och skalade små knubbiga rödbetor över från en tidigare middag, så det gick ganska fort att svänga ihop en deg som fick sova i kylskåpet över natten.

Rödbetor är både lättsmälta och näringsrika. Samtidigt som energin från långsamma kolhydrater får man i sig fibrer, vitaminerna A, B (inte minst folat som är viktigt för kvinnor) och C, järn, magnesium, mangan och zink när man äter rödbetor. Det färgpigment som ger rödbetan dess härliga purpurröda  färg är en fytokemikalie som heter betacyanin. (Fytokemikalier är ett samlingsnamn för de olika ämnen som färgar våra underbara grönsaker och frukter i regnbågens alla färger och många av dessa fungerar lyckligt nog som antioxidanter). 

Riktigt fräscht, glöm inte att pressa citron över, det lyfter hela anrättningen!!

Hur gör man rödbetstagliatelle då? Very simple indeed my friends! Följ receptet för pastadeg som finns på baksidan av durumvetemjölspåsen. Tillsätt för 3-4 port två små kokta och skalade rödbetor. Jag rev mina först i matberedaren och tillsatte sedan ägg, olja, vatten, salt, durumvete och vanligt vetemjöl direkt ner  i rödbetsrivet. Kavla ut på väl mjölat bakbord och skär till strimlor- eller använd en pastamaskin, det är ju ett fantastiskt nöje!

Låt sedan pastan koka blott i 2-3 minuter i lättsaltat vatten ty färskpasta blir ju klar på ett ögonblick! Kokade dessutom min rödbetstagliatelle med ett par matskedar rödbetsspad från burk i vattnet, för att den härliga färgen skulle bevaras lite bättre.

Servera sedan din härligt mörkrosa tagliatelle alldeles nyvevad och nykokt på en varm tallrik med smulad fetaost eller getost, en massa grovt hackade valnötter och en skvätt olivolja -eller rapsolja- och generöst med pressad citron och gärna rivet citronskal över (om du har ekologiska citroner).

Smaklig Vacker Spis!!


Källa: http://www7.slv.se/Naringssok/

fredag 14 september 2012

Nyttiga Kesoscones med havre och russin

Blev plötsligt sugen på scones till frukost idag och passade samtidigt på att experimentera lite. Har nyligen blivit diagnostiserad med gallsten och kan inte äta alltför mycket fett (och en del andra grejer) utan att reta gallblåsan, så jag ville hitta på ett gott recept med låg fetthalt. Inte kan jag äta stora mängder i taget heller, så jag vill dessutom att varje tugga är så näringsrik som möjligt. 

Snabbt, lätt och proteinrikt!

Gillar du inte russin så ta någon annan torkad frukt istället, aprikos eller torkade blåbär t ex.

Dessa välsmakande scones blev jag mer än nöjd med! Keson ger mig protein, russinen ett välbehövligt energitillskott och havregrynen fina fibrer. Att ha Keso i sconesen ger dem dessutom en jättehärlig saftig och matig konsistens. 


Kesoscones med havre och russin
2st kakor à 4 bitar:
1 1/2 dl vetemjöl
25 g smör eller margarin, skuret i små kuber eller smält
1 tsk bakpulver
en gnutta salt
1/2 liten burk Keso
en näve russin
en näve havregryn
en skvätt mjölk eller havremjölk

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader (varmluftsugn 225 grader). Blanda mjöl, bakpulver, russin, salt med smöret och Keson. Rör i en rejäl näve havregryn och spä med lite mjölk om det ser torrt ut.

Dela degen i två bollar som du trycker ut till 1,5 cm tjocka rundlar på bakplåtspappersklädd plåt. Dela med kniv varje rundel i fyra bitar.

Skjutsa in mitt i ugnen och grädda ca 12 minuter. Servera till en kopp te och god marmelad eller bara precis som de är. Jag åt mina med skivade ekobananer, det var inte så pjåkigt. Bon appétit!