torsdag 24 januari 2013

Sätt lite guldkant på soppan!



Gyllene och smakrik soppa med potatis morot och kikärter.
Har du som jag ett kuvert med saffran som blivit kvar i skåpet efter jul? Lyxa då till det lite genom att piffa upp en helt anspråkslös och småtråkig soppa, så blir vardagen genast lite roligare. Gott är det med alla möjliga rotfrukter och bönor i. Här den allra enklaste varianten, men feel free att experimentera!! Servera med en klick yoghurt i soppan och ett gott bröd till.

Soppa med guldkant
4 port:
4-5 potatisar
2 morötter
1 gul lök, eller purjolök
1-2 klyftor vitlök
1 burk kikärter eller 2-3 dl kokta
2 msk olja, raps eller oliv
1 l grönsaksbuljong
1 citron, saften av halva eller mer efter smak
1 pkt saffran (0,5g)
salt o svartpeppar
hackad persilja (eller dill)
ev lite finhackad röd chili
ev yoghurtklick eller liknande att servera i soppan

Gör så här: Hacka löken grovt och skär rotsakerna i mindre bitar, lagom stora/små för att passa i skeden du ska äta soppan med, tycker jag är ett bra mått. Fräs löken någon minut i oljan i en stor kastrull. Tillsätt potatis och morotshack och pressad eller hackad vitlök. Låt fräsa några minuter under omrörning. Häll sedan på buljongen och låt soppan koka på svag värme ca 10 minuter under lock. Häll ner 1 burk avrunna och sköljda kikärter, pressad citron och saffran. Låt koka ihop tills grönsakerna är mjuka och soppan lätt simmig. Smaka av med salt och peppar och blanda strax före servering ner finhackad persilja (eller dill).



Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar