lördag 31 mars 2012

Borlottibönburgare med rödkålsslaw

Inspirerad av min goda och bloggande dietistkompis Annas recept på bönburgare med vetegroddar svängde jag ihop de här borlottibönburgarna efter att hittat ett ledset paket bönor bortglömda i skafferiet. Bland de godaste bönbiffar jag någonsin gjort tror jag alldeles bestämt! 


Här serverade i rågbulle med en rödbetsslaw ( som veeeeerkligen var pricken över i:et! ) och några blandade salladsblad.  




DO try this at home folks!



Borlottibönburgare
ca 8 st stora "hamburgersized":
5 dl kokta borlottibönor eller 2 burkar à 400g
4 schalottenlökar eller 1-2 gula lökar, fint hackad
1 vitlöksklyfta
2 ägg, ekologiska
2 dl vetegroddar
1 tsk spiskummin
1 msk balsamvinäger
chilipeppar efter smak
salt efter smak
rapsolja eller smör att steka i
rågbullar att lägga burgarna i

Rödkålscoleslaw eller "Rödkålsslaw"
2 dl Dansk rödkål (finns att köpa på glasburk)
2 msk majonnäs
2 msk turkisk yoghurt
1 stor näve valnötter, grovt hackade
lite extra salt och peppar


Gör så här: Fräs löken mjuk och glansig några minuter i lite olja. Mixa i matberedaren borlottibönor, ägg och  vetegroddar till en ganska jämn smet. Rör därefter ner den stekta löken, pressad vitlök, chili, salt, spiskummin. Krydda generöst! Det är en bra idé att låta smeten stå och svälla i kylen 20- 30 minuter.

Under tiden kan du passa på att fixa tillbehören, som i mitt fall innebar att röra ihop ingredienserna till rödkålsslawn och skölja salladsblad!
Forma sedan biffar med lätt vattensköljda händer (smeten är lite kladdig) och stek dem några minuter på varje sida i rapsolja. Biffarna håller ihop bra och är lätta att vända.

Gillar verkligen att använda vetegroddar i vegetariska biffar (och i gröt och i smoothies och lite var som helst...) Väl skyddad i vetekornet ligger den livskraftiga grodden. 
Det är den som gror och bildar nytt liv när vetekornet kommer i jorden. I grodden finns alla ämnen t.ex. protein, vitaminer (särskilt vitamin E) och mineralämnen som järn, magnesium och zink, som gör att en ny planta kan växa upp. Tillsätter du groddar i kosten får du i dig viktiga näringsämnen och fibrer!

torsdag 29 mars 2012

Experiment currybanan-pannkaka

Experimentet med currybanan-pannkaka föll riktigt väl ut tycker jag! 
Vanlig pannkakssmet som smaksätts med hackad banan, hackad röd chili och currypulver efter behag. Servera med en klick yoghurt. De här gyllene pannkakorna livade i alla fall upp min eftermiddag... som även innehöll en hagelstorm och en tjuvringning. (Alltså- det var inte jag som tjuvringde...)


Go currybananas! 

Ät dem varma!

lördag 24 mars 2012

Lite av varje-middag och den vackraste bloggen jag vet...

Dagens ihopplock: Ugnsrostad potatis och morot, Hemmagjord quornfärsbiff från frysen, Svart bönsallad (bönor på burk) med avokado, koriander och lime, samt Yoghurtsås med ingefära.


Det finns en sorts matlagning jag gillar, som jag tror att de flesta ägnar sig åt, men som man inte så ofta läser om... Det är den här "Här är ditt kylskåp"- matlagningen, den här oplanerade man tar av vad som råkar finnas hemma och sätter snabbt ihop en måltid-matlagningen. Den brukar många gånger resultera i jättegoda middagar- som aldrig, aldrig någonsin upprepas, eftersom man kanske aldrig någonsin råkar ha samma grejer i kylskåpet samtidigt igen...


Jag lagar ofta mat på det här slumpmässiga viset, dels för att det är väldigt ekonomiskt och dels för att jag i regel är väldigt lat och inte ids springa till Konsum hela tiden. Och för att jag tycker att det är riktigt trevligt. Skulle jag ha suttit på förhand och tänkt ut ovanstående middag? Vet inte, kanske, men troligtvis inte helt och hållet i den här formen.


Från det ena till det andra så skulle jag bara vilja tipsa om den här bloggen, Lucullian delights, som jag för ett tag sedan förälskade mig i, den är nog den vackraste bloggen jag vet! 

tisdag 20 mars 2012

Lyxigt god kornotto for the people!

Kornotto à la lyx

Om du gillar risotto kommer du att gilla den här "kornotton" också! Som du kan se på bilden blir rätten precis lika saftig och krämig som originalet och korngryn är ett billigt och miljövänligt alternativ till ris (närproducerat!) Dessutom är det fiberrikt då det är gjort av hela korn (fullkorn) som klippts i mindre bitar.


Hur du gör? Enkelt. Ta ditt favvorecept på risotto (eller leta upp ett som lockar) och byt ut riset mot korngryn* så är det klart! Min kornotto smaksattes denna gång med torkad Karljohan svamp och finhackad ruccola och riven parmesanost (samt vitt vin och Touch of taste's kantarellfond). Ett annat tips är den här versionen jag gjorde förra sommaren på citron och kronärtskockor.


Missa inte den här risottovarianten, du kommer att bli förvånad över hur lyxigt gott det blir, riktig festmat! 


* Korngryn hittar du i affären på samma hylla som andra gryner och mjölsorter. 

lördag 17 mars 2012

Curryrostade palsternackor med tzaybitar och yoghurtsås



Ett skepp kommer lastat...
... med något som börjar på P... 


Lördagens middag är samtidigt som den är lättlagad och hälsosam, en liten utmaning för mig- jag är nämligen väldigt skeptisk och gnällig när det kommer till palsternackor. 
Min goda väninna Carita (som är en kreativ överdängare i allt som rör matlagning och bakning) tipsade mig om detta förfarande: Rosta palsternackorna med vanlig, hederlig gul "svensk" curry och rotfrukten blir gudomligt god! Ögonen lyste när hon beskrev rätten för mig, så jag tänkte ja vad tusan...

Jag tänker inte dra ut på det. Carita hade rätt. Palsternackorna blir mer än bara ätliga (som är min vanliga inställning till den vita, träiga sötsmakande roten). Palsternackorna blir: Gyllene, krispiga och saftiga. Jag bara älskar när mina fördomar kommer på skam! 

Serverade idag mina curryrostade nya vänner med ugnsgrillade tzaybitar (som marinerats i limejuice och soja) och en fräsch ingefärssmakande yoghurtsås till detta. 


Curryrostade palsternackor
palsternackor, 2-4 per person beroende på storlek, gör hellre för många än för få!
curry
flytande margarin eller olja
flingsalt

Gör så här: Skala palsternackorna och skär dem i klyftor liknande klyftpotatis. Lägg dem i en långpanna. Gnugga dem lätt med  flytande margarin alt olja och dofta generöst över med curryn som du sen "masserar in". Rosta gyllene i ugnen på 225 grader ca 20-25 minuter. Salta först efteråt med flingsalt.


Är du också "ny" på palsternackan? Palsternackan har karakteristisk kryddig lätt söt smak och doft. Den används såväl rå i råkostsallader, som kokt i soppor och grytor, eller stekt. Passar väl ihop med andra rotfrukter och kan t.ex. blandas med i rårakor eller mos. 

Förvaras kallt, +2-4° i 2-4 veckor. Ej i plastpåse.

onsdag 7 mars 2012

Speed of lightning- kikärtsplättar

Av våra baljväxter är nog kikärtan min favorit! Hm...om det nu kanske inte är den svarta bönan... eller kanske borlottibönan... nåja, jag är väldigt förtjust i baljväxter, kan vi kanske nöja oss med det? Baljväxter (bönor och ärter) är små paket fullpackade med långsamma kolhydrater, fibrer, protein och mineraler. Mat som är sprängnyttig, mättar ordentligt och som inte heller är särskilt dyr. You should love it!


Men många jag känner som egentligen verkligen gillar "bönor och sånt", tycker att de känns lite omständigt och tidsödande att tillaga, eller har svårt att komma på vad mer man kan göra än chili con carne med dem...


Kolla in det här förslaget. Jag kallar dem speed of lightning- kikärtsplättar, för man skulle kunna tro att det måste ta mer än en halvtimme (eller timme beroende på din köksvana) att ställa sig och göra kikärtsplättar... Ägg ska knäckas, smet ska vispas, kikärter mosas osv osv. Icke. För jag fuskar mig fram i köket såpass mycket och regelbundet att jag döpt mig själv till Den Stora Fuskaren och gick och köpte en färdigblandad pannkaksmix (Kungsörnens Favoritpannkakor) som stod i mjölhyllan på Coop. Hallå, halva tillredningstiden undanröjd! Plättarna blir jätteläckra tillsammans med en klick yoghurt och en sked mangochutney, samt en fräsch hög rårivna morötter.


Kikärtsplättar med koriander och hackad röd chili som bara väntar på att slukas- av Dig...




Speed of lightning- kikärtsplättar (the cheater's version)
4 port eller ca 25-30 plättar:

kikärter, 1 burk
pannkaksmix + vatten
hackad röd chili (finns numera i små askar i frysdisken, hackad och klar!)
hackad koriander färsk eller fryst (se ovan)
spiskummin, omkring 1 tsk
en gnutta salt
rapsolja till stekning

tillbehör: yoghurt och mangochutney

Gör så här: Mosa/mixa en burk avrunna kikärter. Detta går speedigast med en matberedare eller liknande. Blanda enligt anvisningar på förpackningen i en bunke till pannkakssmet för fyra personer (10 pannkakor). Man tillsätter bara vatten egentligen.
Sammanför dessa båda världar i bunken med pannkakssmet. Tillsätt salt och kryddor. Ta det lite varsamt med chilin om du inte är en hot foodstuff lover...

Dags att grädda plättarna på medelvärme i en lättoljad stekpanna ett par minuter på varje sida. Servera genast.


Och JA! Naturligtvis kan du hoppa över "fuskmomentet" och blanda mosade kikärter i din hemmalagade, vanliga pannkakssmet om du föredrar det! Kan inte tänka mig annat än att det blir gudomligt bra :)

Och blir det några plättar över så går de bra att frysa in dem!

Och JA! Lek med andra smaksättningar- och andra bönsorter med för den delen...