lördag 15 juni 2013

Rårakor med halloumi!


God variant på en klassiker! Följ ett recept på vanliga rårakor, med eller utan ägg i och tillsätt grovriven halloumi i smeten. Tänk på att halloumin är väldigt salt, så inget extrasalt behövs.

söndag 2 juni 2013

Smörgåsar med baba ganoush, fetaost, dill och tomat

Vi har haft värmebölja i Umeå den senaste veckan. Härligt, härligt! Men inte orkar man ställa sig att laga en massa mat inte. Det får bli smörgåsar till lunch idag. En av mina favoritkombinationer är denna: Baba ganoush, smulad fetaost, tomater och dill. Samt lite malen chilipeppar.


Baba ganoush är en len och krämig och lite rökig röra gjord på bakad och mosad aubergine, smaksatt med sesampasta och citron, en skvätt olivolja, lite salt och peppar. Passar som pålägg och som tillbehör till grillat, eller som en fräsch dipsås. Det finns massor med fina recept ute på nätet. 



måndag 4 februari 2013

Ugnsraggmunk FTW!

Man kan göra ugnspannkaka men man kan också göra... ugnsraggmunk! Har du aldrig testat så gör det nu. Allt det goda med en raggmunk men tjugo gånger enklare och snabbare! 

Potatoe potatoe

Ett vanligt tillbehör till raggmunk är ju fläsk. Men äter du inte gärna kött så prova med fetaost i formen istället. Blir jättegott kan jag lova. Sen kan man ju även testa med vegetariskt bacon. Eller varför inte liva till det helt och hållet och experimentera med äppeltärningar eller lägga till lite rivna morötter eller palsternackor till potatisen...? Eller kanske smyga ner en sötpotatis? 
   Har inte provat ännu att göra den här rätten vegansk, dvs utan ägg, men tror alldeles säkert att det går bra. Ett recept på vegansk ugnspannkaka hittar du t ex här. Jag skulle i så fall minska mjölmängden något, då potatisen ju är väldigt stärkelserik i sig själv.

Well, enough chit-chat. Nu till receptet:


Ugnsraggmunk
4 port:
3 ägg KRAVmärkta
3 dl mjölk eller havremjölk/sojamjölk
1 dl vatten
1,5 dl vetemjöl
6-8 medelstora potatisar
1 pkt fetaost
rapsolja till ugnsformen
2 tsk salt
ev. svartpeppar efter smak

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en liten långpanna eller ugnsfast form lagom för 4-6 personer med rapsoljan.

Vispa samman ägg, 1 dl av mjölken, vattnet, och 2 tsk salt och ev ett par varv med svartpepparkvarnen... Tillsätt vetemjölet och vispa allting slätt. Rör ner resterande mängd mjölk.



Skala potatisen och riv den grovt. Blanda ner i smeten. Häll smeten i långpannan/ugnsformen. Skär fetaosten i bitar eller smula sönder den grovt och fördela jämt i formen. Grädda nu din ugnsraggmunk i mitten av ugnen tills den fått fin färg, ca 30-40 minuter.




Servera gärna ugnsraggisen med lingon och fräsch råkostsallad till är väl nästan obligatoriskt!


torsdag 24 januari 2013

Sätt lite guldkant på soppan!



Gyllene och smakrik soppa med potatis morot och kikärter.
Har du som jag ett kuvert med saffran som blivit kvar i skåpet efter jul? Lyxa då till det lite genom att piffa upp en helt anspråkslös och småtråkig soppa, så blir vardagen genast lite roligare. Gott är det med alla möjliga rotfrukter och bönor i. Här den allra enklaste varianten, men feel free att experimentera!! Servera med en klick yoghurt i soppan och ett gott bröd till.

Soppa med guldkant
4 port:
4-5 potatisar
2 morötter
1 gul lök, eller purjolök
1-2 klyftor vitlök
1 burk kikärter eller 2-3 dl kokta
2 msk olja, raps eller oliv
1 l grönsaksbuljong
1 citron, saften av halva eller mer efter smak
1 pkt saffran (0,5g)
salt o svartpeppar
hackad persilja (eller dill)
ev lite finhackad röd chili
ev yoghurtklick eller liknande att servera i soppan

Gör så här: Hacka löken grovt och skär rotsakerna i mindre bitar, lagom stora/små för att passa i skeden du ska äta soppan med, tycker jag är ett bra mått. Fräs löken någon minut i oljan i en stor kastrull. Tillsätt potatis och morotshack och pressad eller hackad vitlök. Låt fräsa några minuter under omrörning. Häll sedan på buljongen och låt soppan koka på svag värme ca 10 minuter under lock. Häll ner 1 burk avrunna och sköljda kikärter, pressad citron och saffran. Låt koka ihop tills grönsakerna är mjuka och soppan lätt simmig. Smaka av med salt och peppar och blanda strax före servering ner finhackad persilja (eller dill).



Smaklig spis!

torsdag 17 januari 2013

Färgglad rotfruktskaka!

God fortsättning på er! Nu är jag tillbaka efter en liten bloggsemester, tuta om ni saknat mig, haha!

Bjuder här på ett riktigt bra förslag till en god och supernyttig middag för en billig penning: Rotfruktskaka. Jag inspirerades (dvs snodde receptet och gjorde om det lite) av Pia Hall som har skrivit  flera fina vegetariska kokböcker och skriver för tidningen Hälsa. 
   Rotfrukter regerar! Fulla av fibrer, långsamma kolhydrater och antioxidanter. Mättar förträffligt bra och så är de ju så fantastiskt vackra. Och goda. 
   Till den här kakan serverar jag gärna en yoghurtsås baserad på lättyoghurt och hummus. Smaksätt med extra persilja eller dill. Ett annat förslag kan vara en sås med pepparrot och äpple. Särskilt gott om du har rödbetor i kakan!!

Rödbetor, potatis och morot... tunnt skivade och hårt packade!

Gott, hälsosamt, billigt, vackert, awesome...

Man kan med fördel använda vilka sorters rotfruker man vill. Idag använde jag potatis, morot och rödbetor eftersom det var vad jag hade hemma. Säkert blir det gott och spännande med rotselleri, jordärtskockor, palsternackor, kålrötter...osv osv. Men här kommer äntligen receptet:

Rotfruktskaka
4 port:
800g rotfrukter, blanda t ex potatis, morot, rödbetor ca en tredjedel av vardera
3-4 schalottenlökar eller en stor gul lök
1 dl lättcrème fraiche eller mjölk
2 ägg
salt 
svartpeppar
torkad timjan
Yoghurtkikärtssås: Rör ihop lika delar lättyoghurt med hummus till en slät sås. Salta och peppra och smaksätt med dill eller persilja. Lite chiliflakes i passar också bra.

Gör så här: Skiva rotfrukterna och löken jättetunt. Bäst går det med en mandolin, eller en matberedare som har en insats för tunna skivor. Annars kan du såklart skiva för hand. Lägg ner rotfrukterna och löken i en bunke, salta och peppra och krydda med timjan. Blanda runt ordentligt! 

Rör samman äggen med lätt crèmefraiche och lite salt och peppar. Men kom ihåg att du redan kryddat på rotfrukterna så do not overdo it.

Lägg bakplåtspapper i botten på en brödform eller kakform. Låt pappret sticka upp över sidorna på formen (se bilden nedan). Packa rotfrukterna riktigt tätt i formen. Häll över äggblandningen. Skaka och vicka lite på formen så att vätskan rinner ner mellan lagren. 


Ner i formen tätt, tätt!

Grädda rotfruktskakan i mitten av ugnen på 175 grader ca 60-75 minuter. Beror förstås lite på vilka rotfrukter du använder och hur tunt de skivades. Känn med en sticka om lagren känns mjuka rakt igenom. Mot slutet kan man med fördel klicka på några små kluttar smör eller drizzla på lite olja för att få en läcker yta.

Låt kakan svalna en liten stund i formen. Sedan lyfter du enkelt ur den genom att hålla i baklpåtspappret. Servera kakan lite småvarm/ljummen med en god sås. Gott även till vegokorv eller gravad lax.

Smaklig spis!