torsdag 17 januari 2013

Färgglad rotfruktskaka!

God fortsättning på er! Nu är jag tillbaka efter en liten bloggsemester, tuta om ni saknat mig, haha!

Bjuder här på ett riktigt bra förslag till en god och supernyttig middag för en billig penning: Rotfruktskaka. Jag inspirerades (dvs snodde receptet och gjorde om det lite) av Pia Hall som har skrivit  flera fina vegetariska kokböcker och skriver för tidningen Hälsa. 
   Rotfrukter regerar! Fulla av fibrer, långsamma kolhydrater och antioxidanter. Mättar förträffligt bra och så är de ju så fantastiskt vackra. Och goda. 
   Till den här kakan serverar jag gärna en yoghurtsås baserad på lättyoghurt och hummus. Smaksätt med extra persilja eller dill. Ett annat förslag kan vara en sås med pepparrot och äpple. Särskilt gott om du har rödbetor i kakan!!

Rödbetor, potatis och morot... tunnt skivade och hårt packade!

Gott, hälsosamt, billigt, vackert, awesome...

Man kan med fördel använda vilka sorters rotfruker man vill. Idag använde jag potatis, morot och rödbetor eftersom det var vad jag hade hemma. Säkert blir det gott och spännande med rotselleri, jordärtskockor, palsternackor, kålrötter...osv osv. Men här kommer äntligen receptet:

Rotfruktskaka
4 port:
800g rotfrukter, blanda t ex potatis, morot, rödbetor ca en tredjedel av vardera
3-4 schalottenlökar eller en stor gul lök
1 dl lättcrème fraiche eller mjölk
2 ägg
salt 
svartpeppar
torkad timjan
Yoghurtkikärtssås: Rör ihop lika delar lättyoghurt med hummus till en slät sås. Salta och peppra och smaksätt med dill eller persilja. Lite chiliflakes i passar också bra.

Gör så här: Skiva rotfrukterna och löken jättetunt. Bäst går det med en mandolin, eller en matberedare som har en insats för tunna skivor. Annars kan du såklart skiva för hand. Lägg ner rotfrukterna och löken i en bunke, salta och peppra och krydda med timjan. Blanda runt ordentligt! 

Rör samman äggen med lätt crèmefraiche och lite salt och peppar. Men kom ihåg att du redan kryddat på rotfrukterna så do not overdo it.

Lägg bakplåtspapper i botten på en brödform eller kakform. Låt pappret sticka upp över sidorna på formen (se bilden nedan). Packa rotfrukterna riktigt tätt i formen. Häll över äggblandningen. Skaka och vicka lite på formen så att vätskan rinner ner mellan lagren. 


Ner i formen tätt, tätt!

Grädda rotfruktskakan i mitten av ugnen på 175 grader ca 60-75 minuter. Beror förstås lite på vilka rotfrukter du använder och hur tunt de skivades. Känn med en sticka om lagren känns mjuka rakt igenom. Mot slutet kan man med fördel klicka på några små kluttar smör eller drizzla på lite olja för att få en läcker yta.

Låt kakan svalna en liten stund i formen. Sedan lyfter du enkelt ur den genom att hålla i baklpåtspappret. Servera kakan lite småvarm/ljummen med en god sås. Gott även till vegokorv eller gravad lax.

Smaklig spis!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar