måndag 4 februari 2013

Ugnsraggmunk FTW!

Man kan göra ugnspannkaka men man kan också göra... ugnsraggmunk! Har du aldrig testat så gör det nu. Allt det goda med en raggmunk men tjugo gånger enklare och snabbare! 

Potatoe potatoe

Ett vanligt tillbehör till raggmunk är ju fläsk. Men äter du inte gärna kött så prova med fetaost i formen istället. Blir jättegott kan jag lova. Sen kan man ju även testa med vegetariskt bacon. Eller varför inte liva till det helt och hållet och experimentera med äppeltärningar eller lägga till lite rivna morötter eller palsternackor till potatisen...? Eller kanske smyga ner en sötpotatis? 
   Har inte provat ännu att göra den här rätten vegansk, dvs utan ägg, men tror alldeles säkert att det går bra. Ett recept på vegansk ugnspannkaka hittar du t ex här. Jag skulle i så fall minska mjölmängden något, då potatisen ju är väldigt stärkelserik i sig själv.

Well, enough chit-chat. Nu till receptet:


Ugnsraggmunk
4 port:
3 ägg KRAVmärkta
3 dl mjölk eller havremjölk/sojamjölk
1 dl vatten
1,5 dl vetemjöl
6-8 medelstora potatisar
1 pkt fetaost
rapsolja till ugnsformen
2 tsk salt
ev. svartpeppar efter smak

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en liten långpanna eller ugnsfast form lagom för 4-6 personer med rapsoljan.

Vispa samman ägg, 1 dl av mjölken, vattnet, och 2 tsk salt och ev ett par varv med svartpepparkvarnen... Tillsätt vetemjölet och vispa allting slätt. Rör ner resterande mängd mjölk.Skala potatisen och riv den grovt. Blanda ner i smeten. Häll smeten i långpannan/ugnsformen. Skär fetaosten i bitar eller smula sönder den grovt och fördela jämt i formen. Grädda nu din ugnsraggmunk i mitten av ugnen tills den fått fin färg, ca 30-40 minuter.
Servera gärna ugnsraggisen med lingon och fräsch råkostsallad till är väl nästan obligatoriskt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar