onsdag 13 juli 2011

Havrekakor med gojibär och en svartvinbärssmoothie; för en sundare livsstil...

Det har ju alltså blivit en hel del god mat och dryck under min semester, kanske lite i överkant, så nu när jag kom hem svor jag på att anamma en något "sundare" livsstil. Några dagar/veckors detox-avhållsamhet från "onödiga kalorier och allmänna onyttigheter", för  nu ska det bli lite ordning på torpet igen! Fråga bara min kompis Carita som jag träffade igår. (Haha, ja det är klart att ni redan vet varthän det här lutar...)

Sedan gick jag och Carita och fikade på Paus; jag tog en latte och en jättenyttig och fräsch jordgubbssmoothie och Carita drack en islatte med vaniljsmak. Och sedan började vi prata om bakning och godsaker (som vanligt kan jag tillägga) och nu kan jag inte sluta tänka på Caritas special-kanelsnurror och alla andra bakverk vi diskuterade, jag drömde till och med om dem inatt!
Hjälp jag måste fika!

Anyone for some havrekakor med gojibär och en svartvinbärssmoothie?

Så jag bakar alltså mumsiga kakor idag. Och eftersom jag samtidigt anammar en sundare livsstil förenar jag i detta recept det bästa av två världar, tycker jag. Vem säger att en festligt semesterfika inte kan vara hälsosam, eller måste innehålla mängder av näringsfattigt socker och dåliga fetter? Inte jag i alla fall! Så jag uppfann det här kakreceptet.

Havrekakor med gojibär
ca 17 st:
1 dl valnötsolja (eller rapsolja som också går bra)
3 dl havregryn
1/2 dl gojibär
3 msk vatten
1/2 dl mörk sirap (jag hade bara brödsirap hemma och gissa vad, det blev jättebra!)
1 krm salt
1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Häll oljan över havregrynen och rör om. Blanda ner de övriga ingredienserna och arbeta degen kraftigt med sleven ett par minuter. Degen ska bli riktigt mosig och kladdig- annars kommer kakorna bara att falla isär. Klicka ut smeten med sked på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda ca 10 minuter. Kakorna ska vara gyllene, men de kommer att kännas mjuka, vilket är helt ok då de stelnar till när de kallnar.

Servera havrekakorna till en fin smoothie och njut av din sunda livsstil och kontemplera de hälsofrämjande komponenterna i dina havrekakor: havregryn (betaglukaner), valnötsolja (fleromättat fett, omega -3 rikt) och gojibär (antioxidanter). Och tänk vad mycket nyttigt som finns i din smoothie sen då!

Smoothie med svarta vinbär och blåbär:
1 stort glas:
1 dl svarta vinbär från frysen
1 dl blåbär från frysen
1 liten kravmärkt banan
2 dl havredryck eller mjölk

Gör så här: Mixa samtliga ingredienser i mixer eller med stavmixer, häll upp i stort glas. Delish!

2 kommentarer: