fredag 15 juli 2011

Jag provar en ny gröt. Del 6

En gammal kurskamrat till mig som just nu befinner sig i Norge (i Oslo, eller var befinner du dig nu Joel?) tipsade mig om denna spännande gröt: Römmegröt.

Römmegröt är en norsk specialitet, en vetemjölsgröt som kokas med römme, vilket är en slags gräddfil fast mycket fetare (ca 35%). Det låter ju en aning mäktigt men åtminstone en del av det här fettet tas bort under grötkoket, som ni ska få se...

Det är en trots allt en liten bit att åka till Norge för att köpa römme så jag trodde därför inte att jag kunde göra gröten själv. Men den närmsta svenska motsvarigheten till römme sägs vara crème fraiche och det har vi ju plenty av i butikerna.

Norrmännen intar på traditionellt vis sin römmegröt tillsammans med "smöret" från römmen, kanel och socker. Eller, vilket ska vara en riktig sommarklassiker; tillsammans med spekemat. Spekemat är upplysningsvis olika sorters rökt och saltat kött.

Römmegröt är lätt den konstigaste gröt jag hittills gjort och smakat! Är lite som en syrlig korsning av varm, slät petit choux-deg och tapetklister, fast faktiskt lite god ändå... och väldigt mäktig som sagt. Orkade inte äta hela portionen ska jag erkänna och har ärligen svårt att föreställa mig att jag kommer göra den själv igen. Möjligtvis om jag får tag i äkta römme.

Jag intog min römmegröt på icke-traditionellt vis, tillsammans med jordgubbar, socker och kanel samt med att kolla på gamla youtubeklipp med Brödrene Dal :).

Römmegröt (Svensk variant) med jordgubbar, kanel och socker

Römmegröt
1 portion:
1 1/4 dl seterrömme eller crème fraiche
1/2 dl vetemjöl
1 1/4 dl mjölk
1/4 tsk salt
Gör så här: Koka römmen/ crème fraichen i några minuter. Sikta i hälften av vetemjölet och rör kraftigt. Låt det stå och koka på svag värme tills fettet kryper fram. Det ser lite märkligt ut! Ta bort fettet med sked eller häll av. (Detta fett brukar ofta sparas och serveras på gröten sedan. Men jag tyckte personligen att gröten blev för mäktig i sig själv för det...)

Rör ner resten av mjölet och spä med mjölken lite i taget, rör ordentligt mellan varje gång. Låt gröten småkoka i 5 min innan du smakar av med lite salt. Klart!

Avslutningsvis skulle jag vilja säga att det finns mycket jag gillar i det norska köket: att ha brunost (mesost) på kardemummavåfflor, att rulla in grillad korv i potatistunnbrödet lompe, lefser, gravlaks, kransekake... Heja Norge!

Följ mitt äventyrliga utforskande av spännande grötar:

Jag provar en ny gröt. Del 1
Jag provar en ny gröt. Del 2
Jag provar en ny gröt. Del 3
Jag provar en ny gröt. Del 4
Jag provar en ny gröt. Del 5

4 kommentarer:

 1. Du har förstått finessen med römmegröt. Jag har aldrig testat att göra gröten på Créme Fraiche (34%) - jag brukar köpa römme i Norge och lagra i frysen. Ett litet tips är att använda 50% vetemjöl och mannagryn (gärna finmald) - jag tycker gröten får en trevligare konsistens då. Själv ska jag göra römmegröt i morgon.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag kan ärligt säga att jag gärna provar igen om jag får tag på römme någon dag! Tack för tipset med mannagryn, det låter gott!

  SvaraRadera
 3. Du har ju glömt den godaste gröten av alla... nävegröten!! skäms...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Har faktiskt aldrig hört talas om denna läckerhet förut, men ser efter ett besök på Wikipedia att den t o m har en egen dag i Torsby... och får jag tag på skrädmjöl är det inte omöjligt att jag provar den också! :)

   Radera