fredag 1 juli 2011

Kirskålspaj

 
Jag äter gärna kirskålspaj!

Nej, kirskålen är inte bara ett besvärligt ogräs i trädgården att sucka och svära över, ingalunda säger jag! De späda bladen använder man istället på samma sätt som spenat, eller nässlor. Hallå, en gratis grönsak! Förväll bladen och använd dem i soppa, eller omelett eller till pesto. Ha det i brödet. Eller varför inte i en god paj?

Kirskålen är lätt att känna igen på sina speciella blad som är en eller två gånger trefingrade med breda, spetsiga, tandade småblad. Är du osäker på hur kirskål ser ut, så följ denna länk så blir det inga onödiga missar ;)
Smakar gott gör den, en milt pepprig och örtig smak som jag har svårt att beskriva.
Den smakar inte kål, trots namnet, liknar kanske spenat men konsistensen på bladen är annorlunda... Ja, prova som sagt själv om du har möjlighet!

Jag vill också tipsa om den här fina artikeln i Odlaren: Kirskål  i köket. Ät upp dina fiender: av Lars Forslin, med massor av fakta och dessutom receptförslag. Läs den!
Och råkar du vara intresserad av ekologisk odling och ekologisk livsstil så kanske Fobos (Förbundet organisk biologisk odling) hemsida Ekologisk trädgård är något för dig?

Kirskålspaj
En normal pajform, väldigt ungefärliga mängder:

Utgå ifrån din favoritpajdeg till bottnen (jag gillar själv en blandning av vete- och grahamsmjöl, brukar ersätta någon msk av vattnet med pressad citron och använder gärna kesella)
Fyllning: Förvälld och grovt hackad kirskål i valfri förnuftig mängd
3 ägg (gärna ekologiska från frigående hönor)
2,5 dl oatly iMat eller havredryck eller matlagningsgrädde eller mjölk av valfri sort (här är det högt i tak!)
ca 15 cm strimlad späd purjolök
några strimlade soltorkade tomater
1 dl riven ost, t ex cheddar
salt, peppar

Gör så här: Gör pajdegen och tryck ut i pajform. Nagga och förgrädda pajskalet ca 12 min i 225 grader. Blanda samman alla ingredienserna till fyllningen utom osten. Fyll sedan pajen: Strö först hälften av osten i botten och sedan i med äggstanningen/fyllningen och strö resten av osten ovanpå. In i ugnen igen och grädda pajen gyllene och fin i ca 45 minuter. Du kan få täcka över pajen efter ett tag med folie eller bakplåtspapper om det ser ut att brännas. Servera pajen till en fräsch sallad. Såklart, höll jag på att tillägga :)

2 kommentarer: