tisdag 19 juli 2011

Lätt som en omelett!

En sommarfavorit: omelett med tofu, spenat, valnötter och svenska tomater

Ja alltså, det finns nästan inget snabbare och enklare än att svänga ihop en omelett.
Om man inte vill krångla till det förstås. Och hur många sätt kan man variera en omelett på, en miljard? Den här varianten består av några av mina absoluta smakfavoriter: bladspenat, hackade valnötter, marinerad tofu i små tärningar och hackad tomat.

Fräs tofun, spenaten och tomatbitarna någon minut innan du häller över en omelettsmet bestående av exempelvis: två ägg, knappt två msk vatten, en liten gnutta salt och ett par kvarntag svartpeppar. Glöm inte att lägga ner valnötterna! Du får en fräsch och matig omelett med högt proteininnehåll och rikligt med vitaminer och mineraler.

Ägg är framför allt en bra källa till protein, vitamin B12 och mineralen selen.Vitamin B12 finns nästan enbart i gulan, medan selen och protein finns i både vitan och gulan. Äggulan innehåller dessutom ganska mycket kolesterol, en del fett samt de fettlösliga vitaminerna A , D och E. Köp helst ägg från frigående hönor.

Beroende på vilket foder hönorna ges påverkas äggulans innehåll av bl a. olika fettsyror. Om hönorna utfodras med linfrön som innehåller mycket av omega -3 fettsyror, kommer också äggens innehåll av omega-3 öka. Detta kan vara värt att tänka på om du inte äter så mycket fisk eller om du kanske är en vegetarian som äter ägg. På samma sätt ökar innehållet av den gula karotenoiden (läs antioxidant) lutein om hönorna utfodras med mycket gröna blad och av den gula karotenoiden zeaxantin om de får majs.

Äggulan innehåller som sagt en hel del kolesterol. Här i Sverige är kolesterolintaget inte speciellt högt, varför någon rekommendation om högsta eller lägsta lämpliga kolesterolintag inte ingår i svenska näringsrekommendationer. Inte idag i alla fall. Det finns heller inga rekommendationer angående äggkonsumtion, men flertalet studier har visat att vi kan åtminstone äta upp till ett ägg om dagen utan ökad risk för hjärt- kärlsjukdom. 

Källa: Johansson  U. (2007) Näring och hälsa, med speciella hänvisningar till vegetarisk kost. Studentlitteratur.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar