onsdag 20 juli 2011

Vad har du i dina vietnamesiska rice-paper rolls?

Rice-paper rolls med sweetchilidip och sesamfrön

Den ultimata sommarmaten, i alla fall de dagar då den svenska sommaren är varm...
Den ultimat fräscha plockmaten dessutom! Du behöver i princip bara kunna skölja och strimla några grönsaker och koka upp vatten. Resten sköter dina gäster själv (för det är kul att välja egen fyllning och rulla ihop), eller så rullar du dem i förväg, hur lätt som helst.

Och riktigt gott är det. Vi äter dem ofta till middag nuförtiden, med olika fyllningar och en enkel dipsås, t ex sweet chilisås + soja + lime (+ ev. fisksås).

Rispappersarken blötläggs en kort stund i hett vatten (se anvisningen på förpackningen), man placerar vald fyllning lite under mitten av varje rundel, viker ihop den som en wrap eller vårrulle (beskrivning finns på förpackningen) och klart! Vill man kan man dela varje rulle i två bitar, det ser eventuellt lite nättare ut.

Dagens fyllning:  strimlad morot, rättika, purjolök, avokado, marinerad tofu,
 rostade sesamfrön, koriander, lime
Och man kan fylla dem med vad man känner för egentligen. Några förslag är: marinerad tofu (stekt eller rå), räkor, strimlad morot, rättika, rädisor, gurka, sallad, purjolök, färsk koriander eller mynta, avokado, mango, grön papaya, ingefära, pressad lime, inlagda grönsaker, tunna risnudlar, chili, sesamfrön, jordnötter osv osv. Grönsakerna kan vara råa eller hastigt wokade. På bilden ovan ser du vad som råkade hamna i rullarna i dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar