tisdag 12 juli 2011

Vegetarisk gourmetmiddag på Sölleröd kro i Köpenhamn!

Nyss hemkommen från en intensiv vecka i Köpenhamn och Stockholm ( intensivt promenerande mest alltså, Gud, vad jag är trött i fötterna! ) måste jag bara rapportera om resans höjdpunkt, ett besök på  michelinkrogen Sölleröd Kro i Holte, en bit utanför Köpenhamn. Maten, miljön, servicen, upplevelsen... oslagbart att få vara med om och kan verkligen rekommenderas till alla som passerar Köpenhamn och som är intresserade av "fine dining" ;)

Är du vegetarian blir du dessutom extra lycklig kan jag tänka mig, då de har en helt grön meny som man kan välja. Just i skrivande stund, 11 juli till den 3:e augusti, har man sommarstängt och sedan i höst finns kanske inte just den här 6- rättersmenyn (baserad på säsongens grönsker) som vi kunde välja - Klorofyl Meny- kvar (man kommer bl a att byta kökschef) men det kommer att finnas en grön meny utan tvekan ändå.

Vi blev ordentligt välkomnade och omhändertagna bl a av en mycket charmig och kunnig (och söt) sommelier, Regitze Pedersen, som guidade oss genom hela måltiden. Regitze var vänlig nog att efter besöket maila oss vår meny och vinmenyn, så att vi skulle kunna komma ihåg alla fantastiska viner som ackompanjerade alla fantastiska grönsaksrätter. Matchningarna var klockrena, tack så mycket!

Då det var ett härligt väder denna sommarafton placerades vi vid ett bord utomhus och inte många minuter senare började en gastronomisk resa för två vegetarianer... på Sölleröd Kro

Mina damer och herrar: Klorofyl Meny- 6 juli 2011

Vy från framsidan av Värdshuset/ Michelinrestaurangen Sölleröd kro.

Snacks: Gruyèreostpuffar (som riktigt smälte i munnen!) och ett glas Champagne , 2000 Pol Roger, Epernay.

Ljust och mörkt bröd med smör,  fantastiskt gott och det följde med oss genom hela måltiden.

Green Gazpacho with olive oil sorbet. 
Bara den här amuse bouchen är värt ett besök! Helt underbar, den där krämiga sorbeten ...
Peas and cucumber. Gröna ärter, gurka, dill, ärtskott och ärtsnö (!)

 Vin: 2010 Riesling  trocken, Wittman, Rheinhessen

White asparagus with crispy bread. Äggulan var pocherad. Några av sparrisbitarna var marinerade i Chardonnay.

Vin: 2009 Saint Romain, Sarnin-Berrux, Bourgogne

Cauliflowers, almonds and lemon. Detta blev min favoriträtt på hela menyn!
 Titta så vackert, som ett träd! Fick chansen att prata med Krögaren Jan Restorff himself och frågade framgångsrikt ut honom hur jag ska gå tillväga om jag ska rekonstruera den här rätten här hemma och slå mina gäster med häpnad... hehe.

Vin: 2009 Chablis 1. cru Momtmaim, Domaine Pattes Loop, Bourgogne

Green asparagus with morels. Och vilka murklor sedan...

Vin: 2007 Mersault La Barre Dessus, Michel Cayot, Bourgogne 
Potatoes with onions and summer truffle. Tryffel i tre olika skepnader: Rå i skivor, inlagd och riven.

Vin: 2007 Gevrey Chambertin Aux Echezeaux, Domain Fourrier Bourgogne

Liten bild så att ni ser hur uteserveringen ser ut sommartid. Och jag, efter x antal glas vin... :P 

Till vänster i kockrock ser ni Jan Restorff, restaurangchefen. Han gick runt och minglade bland borden hela kvällen och  talade med alla gästerna. En oerhört ödmjuk och trevlig person. Överhuvudtaget var all personal vänlig och skicklig och fick en att känna sig som en prinsessa.

Selection of cheese:  Hö, Brie de Meaux, Etiva d'alpage, Langres, Valencay, Blå kornblomst. Dessutom en alldeles len svartvinbärsmarmelad och ett rågbröd späckat med frön och hasselnötter.

Vin: Jag drack ett vitt vin: 2004 Riesling Spätles, Müller - Catoir, Pzalf 
Magnus tog ett portvin (som vanligt): 2004 Late bottle Vintage, Taylors, Porto

Pre-dessert: Foam of Verbena, frozen yoghurt and apple. Intressant syrlig fluffig för-dessert som rensade smaklökarna indeed. Tror bara att jag tidigare har smakat verbena i teform.
Rhubarbs with buttermilk and tarragon. Kärnmjölkssnö, vit choklad över späd röd rabarber. 
Riktigt gott i all enkelhet.


Vin: 2009 Eiswein Grüner Veltliner, Zanto, Burgenland


Coffee and petit Fours


3 kommentarer:

  1. Wow! Det ser fantastiskt ut! :)

    SvaraRadera
  2. Mat kan verkligen vara tavlor!

    SvaraRadera
  3. emmaluu: Ja, det tänkte jag hela tiden vi satt där, fyra timmar i sträck av: wow... wow! :)

    tina: Ja, det kan man verkligen säga! Tack och lov att jag hade kameran med mig. ;)

    SvaraRadera