lördag 31 mars 2012

Borlottibönburgare med rödkålsslaw

Inspirerad av min goda och bloggande dietistkompis Annas recept på bönburgare med vetegroddar svängde jag ihop de här borlottibönburgarna efter att hittat ett ledset paket bönor bortglömda i skafferiet. Bland de godaste bönbiffar jag någonsin gjort tror jag alldeles bestämt! 


Här serverade i rågbulle med en rödbetsslaw ( som veeeeerkligen var pricken över i:et! ) och några blandade salladsblad.  




DO try this at home folks!



Borlottibönburgare
ca 8 st stora "hamburgersized":
5 dl kokta borlottibönor eller 2 burkar à 400g
4 schalottenlökar eller 1-2 gula lökar, fint hackad
1 vitlöksklyfta
2 ägg, ekologiska
2 dl vetegroddar
1 tsk spiskummin
1 msk balsamvinäger
chilipeppar efter smak
salt efter smak
rapsolja eller smör att steka i
rågbullar att lägga burgarna i

Rödkålscoleslaw eller "Rödkålsslaw"
2 dl Dansk rödkål (finns att köpa på glasburk)
2 msk majonnäs
2 msk turkisk yoghurt
1 stor näve valnötter, grovt hackade
lite extra salt och peppar


Gör så här: Fräs löken mjuk och glansig några minuter i lite olja. Mixa i matberedaren borlottibönor, ägg och  vetegroddar till en ganska jämn smet. Rör därefter ner den stekta löken, pressad vitlök, chili, salt, spiskummin. Krydda generöst! Det är en bra idé att låta smeten stå och svälla i kylen 20- 30 minuter.

Under tiden kan du passa på att fixa tillbehören, som i mitt fall innebar att röra ihop ingredienserna till rödkålsslawn och skölja salladsblad!
Forma sedan biffar med lätt vattensköljda händer (smeten är lite kladdig) och stek dem några minuter på varje sida i rapsolja. Biffarna håller ihop bra och är lätta att vända.

Gillar verkligen att använda vetegroddar i vegetariska biffar (och i gröt och i smoothies och lite var som helst...) Väl skyddad i vetekornet ligger den livskraftiga grodden. 
Det är den som gror och bildar nytt liv när vetekornet kommer i jorden. I grodden finns alla ämnen t.ex. protein, vitaminer (särskilt vitamin E) och mineralämnen som järn, magnesium och zink, som gör att en ny planta kan växa upp. Tillsätter du groddar i kosten får du i dig viktiga näringsämnen och fibrer!

2 kommentarer: