tisdag 17 april 2012

Aubergine- & potatispizza alias Solanumpizza

Aubergine & Potatis


Aubergine och potatis teamas ofta ihop i maträtter, inte minst i det asiatiska och indiska köken. De är faktiskt släkt också, Solanum melongena och Solanum tuberosum. Provade idag den här varianten, ett litet hopsnickeri mellen två olika pizzarecept- ett med potatis och ett med aubergine. Varför välja bara en när man kan ta båda? Potatis & Aubergine & Fetaost


Aubergine- & potatispizza
4 pers:
1 sats pizzadeg för 4 personer (eller använd en rulle kyld pizzadeg från butiken)
4- 5 st (400 g) fast potatis, går även med färskpotatis när den är i säsong
1 medelstor aubergine, ca 250 g
2 msk olja (raps eller oliv)
2-4 pressade vitlöksklyftor (beroende på mod)
flingsalt och svartpeppar
örtkrydda exempelvis rosmarin, timjan eller oregano, färsk eller torkad
smulad fetaost eller getost, kan uteslutas

Gör så här: Ordna pizzadegen efter ett grundrecept. Då degen jäser kan du förbereda fyllningen. Skiva potatis och aubergine tunt, 2-3 mm, gärna i mandolin. Du måste inte skala potatisen, bara den är väl tvättad. Lägg potatisskivorna i kallt vatten tills vidare. Salta på aubergineskivorna och låt dem dra ur vätska i minst 30 minuter. Torka dem sedan torra med hushållspapper. Låt potatisen rinna av och klappa den torr.

Blanda aubergine och potatis ordentligt med pressad vitlök, olja, örtkrydda och peppar och salt. Fördela sedan aubergineskivor och potatisskivor över den utkavlade pizzabotten. Ringla ev. över ett par extra stänk olja. Smula ev. över fetaost. Grädda pizzorna i 225 grader varm ugn, ca 25-30 min. tills potatisen är mjuk och lite brun. Har potatisen inte lust att bli mjuk i samma takt som pizzadegen har lust att bli brun, så går det bra att täcka över pizzan några minuter med grillfolie el. dylikt.


Kusiner?

Det är väldigt gott att servera pizzan med en grön fräsch sallad med lite sting i, typ ruccola. Och OBS! Ditt kök kommer att lukta vitlök, now you've been warned :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar