torsdag 12 april 2012

Potatis- och fänkålsgratäng

En liten variation på den klassiska franska potatisgratängen. Fänkål är en av de läckraste grönsaker (kålsorter) jag vet. Den har en mild lakritsliknande smak. Det passar ju utmärkt idag- den 12 april som är den internationella lakritsdagen! Visste du att ute på åkern kan fänkålen bli 1 1/2 meter hög? Fänkål är rik på fibrer och både C- vitamin och järn, en superbra kombo!


Dissa inte det gröna på fänkålen!

Alla goda ting är tre... potatis, fänkål och eh... lök/vitlök/tomat!Potatis och fänkålsgratäng
4-6 port:
ca 8 medelstora mjöliga potatisar
1-2 fänkålar (beroende på storlek)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde (eller havregrädde)
4 dl mjölk (eller havremjölk)
salt och peppar
ev några kvisttomater

Gör så här: Skiva skalad potatis, fänkål och gul lök i ca 3 mm tjocka skivor. Även det gröna på fänkålen ska vara med! Det går underbart fort om du är lycklig nog att ha en mandolin. Annars är det bara att bita ihop :). Blanda potatis, fänkål och lök i en stor bunke. Pressa ner vitlöksklyftor och rör om ordentligt så att allt blandas ordentligt. Varva i en smord/ oljad form och salta och peppra generöst mellan lagren.
Häll över grädde + mjölk och gratinera i ugnen på 200 grader i ca 50-60 minuter. Pröva att sticka och kolla om potatisen känns mjuk. Lägg gärna några tomater ovanpå gratängen efter ca 30 minuter, det blir trevligt!

Servera som ensamrätt  t ex. tillsammans med en god linssallad på balsamvinägermarinerade puylinser eller tillsammans med the usual suspects... vilka de nu är i ditt fall!

Källa: Grönt. Westerlind N, Bosta P et al. 2011. Natur och Kultur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar