Dissa inte det gröna på fänkålen! |
Alla goda ting är tre... potatis, fänkål och eh... lök/vitlök/tomat! |
Potatis och fänkålsgratäng
4-6 port:
ca 8 medelstora mjöliga potatisar
1-2 fänkålar (beroende på storlek)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde (eller havregrädde)
4 dl mjölk (eller havremjölk)
salt och peppar
ev några kvisttomater
Gör så här: Skiva skalad potatis, fänkål och gul lök i ca 3 mm tjocka skivor. Även det gröna på fänkålen ska vara med! Det går underbart fort om du är lycklig nog att ha en mandolin. Annars är det bara att bita ihop :). Blanda potatis, fänkål och lök i en stor bunke. Pressa ner vitlöksklyftor och rör om ordentligt så att allt blandas ordentligt. Varva i en smord/ oljad form och salta och peppra generöst mellan lagren.
Häll över grädde + mjölk och gratinera i ugnen på 200 grader i ca 50-60 minuter. Pröva att sticka och kolla om potatisen känns mjuk. Lägg gärna några tomater ovanpå gratängen efter ca 30 minuter, det blir trevligt!
Servera som ensamrätt t ex. tillsammans med en god linssallad på balsamvinägermarinerade puylinser eller tillsammans med the usual suspects... vilka de nu är i ditt fall!
Källa: Grönt. Westerlind N, Bosta P et al. 2011. Natur och Kultur.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar