måndag 20 augusti 2012

Smarta rågflingebitar i långpanna


Goda och fullproppade med fiber!

Goda, matiga, snabba, superduperlättbakade och fiberrika. Sådana är mina favoritbröd! Här en bra variant som du bakar i långpanna och sedan skär i bitar. 
   Promenerar du till mataffären för att köpa rågflingor enkom för dessa bullar, så behöver du på intet vis inte bekymra dig för att inte få användning av resten av rågflingepåsen, om du nu skulle råka tröttna på brödbak... rågflingor är även jättegoda att ha som bas i müsli och till gröt!


Väldigt goda med ost och marmelad!



Rågflingebitar
18 st:
50 g jäst eller 1 pkt torrjäst
75 g smör eller margarin
1/2 liter mjölk eller mjölkalternativ som havre- eller sojamjölk eller vatten
2 msk brödsirap
1 tsk salt
9 dl rågflingor
ca 7 dl vetemjöl

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Tar du torrjäst så följ anvisningarna på påsen. Smält matfettet och häll i mjölken. Värm den fingervarm, 37 grader i skuggan. Häll blandningen över jästen och lös upp den. Tilsätt salt, sirap, rågflingor och 6 dl av vetemjölet. Arbeta kraftigt i maskin och tillsätt mer vetemjöl om degen kladdar. Den ska dock vara ganska lös. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter. 

Ta sedan upp degen och tryck ut den med mjölad hand i en bakplåtspappersklädd långpanna 25x35 cm. Nagga med gaffel och skåra så det blir 18 bitar. Låt degen jäsa ytterligare i ca 30 minuter. Pensla ytan med ljummet vatten och strö på rågflingor. Grädda i 200 grader 25- 30 minuter. Lossa brödet ur pannan och låt det svala på galler under duk. Bryt itu bröden när de svalnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar