torsdag 2 augusti 2012

Fänkål och skogschampinjoner i skön förening



Fänkål. Mina fria associationer: lakritssmakande vackert kurvig ljusgrön knöl med dillvippor...  C- vitaminrik, saftig krispig, i rå form perfekt i sallad... Fröna går i brödbaket eller smaksätter snapsar tillsammans med citron... Fänkål i stora bitar bräserad med pernod, olivolja, vitlök... Gratinerad med parmesan... Fänkål och gyllene saffran i boullabaissen eller andra fisksoppor... Len fänkålssoppa med krispiga krutonger... Eller varför inte strimlad och sauterad i en pastarätt med skogschampinjoner, schalottenlök, quornflagor*, vitt vin, grädde, chili, vitlök... Ja. Varför inte?


Pasta med fänkål och skogschampinjoner i skön förening:
ca 4 port:
1 stor fänkål, strimlad
några schalottenlökar, finhackade
1-2 vitlöksklyftor, skivade, to taste
skogsschampinjoner, ca 3-400  g skivade
1 frp quornbitar- ev i flakes
vitt vin, ca 2 dl
vispgrädde, ca 2 dl 
chilipeppar to taste
salt
peppar
Pasta för 4

Gör så här: Fräs löken, fänkålen och vitlöken mjuk i olja. Tillsätt quornflagor och låt dessa få lite färg. Häll över en rejäl skvätt vin som du låter koka in. Salta och peppra. Stek svampen i en egen panna för sig och rör sedan ner den med det övriga. Tillsätt grädde och vin och låt allt koka upp och puttra ihop i några minuter. Justera smakerna med chili, salt och peppar. Servera med din eller någon annans nykokta favoritpasta. Happy days!







*Quornflagor: Jag gillar quorn ibland men tycker att storleken på de klumpiga quornbitarna blir tjatig i längden. Ta fram quornbitar ur frysen och låt dem tina såpass att du kan skiva bitarna i ett par mm tunna skivor. Det blir både godare och vackrare...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar