söndag 23 september 2012

Rödbetstagliatelle direkt från pastamaskinen och rakt ner i grytan!

Powerful stuff, huh?


Piggar upp en småförkyld söndag med att leka med pastamaskinen! Igår kväll (ganska sent, strax före läggdags faktiskt) fick jag den lysande idén att göra en spännande pastadeg smaksatt med rödbetor. Råkade ha några ugnsbakade och skalade små knubbiga rödbetor över från en tidigare middag, så det gick ganska fort att svänga ihop en deg som fick sova i kylskåpet över natten.

Rödbetor är både lättsmälta och näringsrika. Samtidigt som energin från långsamma kolhydrater får man i sig fibrer, vitaminerna A, B (inte minst folat som är viktigt för kvinnor) och C, järn, magnesium, mangan och zink när man äter rödbetor. Det färgpigment som ger rödbetan dess härliga purpurröda  färg är en fytokemikalie som heter betacyanin. (Fytokemikalier är ett samlingsnamn för de olika ämnen som färgar våra underbara grönsaker och frukter i regnbågens alla färger och många av dessa fungerar lyckligt nog som antioxidanter). 

Riktigt fräscht, glöm inte att pressa citron över, det lyfter hela anrättningen!!

Hur gör man rödbetstagliatelle då? Very simple indeed my friends! Följ receptet för pastadeg som finns på baksidan av durumvetemjölspåsen. Tillsätt för 3-4 port två små kokta och skalade rödbetor. Jag rev mina först i matberedaren och tillsatte sedan ägg, olja, vatten, salt, durumvete och vanligt vetemjöl direkt ner  i rödbetsrivet. Kavla ut på väl mjölat bakbord och skär till strimlor- eller använd en pastamaskin, det är ju ett fantastiskt nöje!

Låt sedan pastan koka blott i 2-3 minuter i lättsaltat vatten ty färskpasta blir ju klar på ett ögonblick! Kokade dessutom min rödbetstagliatelle med ett par matskedar rödbetsspad från burk i vattnet, för att den härliga färgen skulle bevaras lite bättre.

Servera sedan din härligt mörkrosa tagliatelle alldeles nyvevad och nykokt på en varm tallrik med smulad fetaost eller getost, en massa grovt hackade valnötter och en skvätt olivolja -eller rapsolja- och generöst med pressad citron och gärna rivet citronskal över (om du har ekologiska citroner).

Smaklig Vacker Spis!!


Källa: http://www7.slv.se/Naringssok/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar