torsdag 27 september 2012

Var ska man stoppa de hälsosamma morötterna om inte i sconesen?

Orange is beautiful...

Är helt uppenbart inne i en hardcore scones-period just nu och bakar scones mest varenda lediga dag... Här vill jag bjuda er på ett ganska smalt recept som inspirerades av min födelsedagstårta som egentligen bara var en "klassisk" morotskaka med len och god citronglasyr och blåbär. 

Avnjut dessa härligt gyllene scones nybakade med en kopp te och lite philadelphiaost, lovely indeed! Och så är det ju förstås ett gyllene (haha!) tillfälle att få i sig lite betakaroten, ett ämne som omvandlas i kroppen till A-vitamin: viktigt för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt!

Hälsosamma gyllene morotsscones:

2st kakor à 4 bitar:
1 1/2 dl vetemjöl
25 g smör eller margarin, skuret i små kuber eller smält
1 tsk bakpulver
en gnutta salt
1/2 dl farinsocker
1 stor finriven morot
ca 1 dl Kesella 1% eller mager kvarg
1 tsk malen kanel
lite riven muskotnöt
ev några grovhackade valnötter
ev en skvätt yoghurt eller mjölk (eller havremjölk) om det blir för torrt

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader (varmluftsugn 225 grader). Blanda mjöl, bakpulver, salt, farinsocker, riven morot, valnötter och kryddor med smöret och Kesellan. Spä med lite yoghurt om det ser torrt ut.

Dela degen i två bollar som du trycker ut till 1,5 cm tjocka rundlar på bakplåtspappersklädd plåt. Dela med kniv varje rundel i fyra bitar. Nagga.

Skjutsa in mitt i ugnen och grädda ca 12 minuter. Plocka ut sconesen när de är härligt gyllengräddade!

Och okej, här får ni en bonusbild på födelsedagstårtan :)

Stjärnformad och blåbärsbeströdd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar