Brukar gärna göra mina pajskal lite grövre genom att tillsätta grahamsmjöl eller rågmjöl. Och extra sprött skal får man om man använder citronjuice istället för en del av vattnet.
Paj på mangold och svamp
1 st paj:
pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
100 g smör eller margarin i kuber
2 msk pressad citron
1-2 msk iskallt vatten
1 krm salt
fyllning:
ett rejält knippe mangold, sköljt och strimlat i breda strimlor
10 champinjoner skurna i kvartar (fjärdedelar)
1 vitlöksklyfta
2 svenska tomater
en stor bit fetaost
äggstanning:
2 ägg
2 dl havregrädde eller liknande
salt, svartpeppar
Gör så här:
Pajdegen gör du lättast i matberedare med kniv. Viktigt är att smöret eller margarinet och vattnet är kalla när du kör degen. Blanda mjöl, smör och salt först till en smulig massa och tillsätt sedan citronjuice och vatten och kör tills massan formats till en smidig klump. Den ska inte vara jätteklibbig, men inte heller så torr att den faller isär.
Låt pajdegen vila i kylskåp minst 30 minuter. Jag gör ofta pajdegen kvällen innan, den håller bra i kylskåp ett par dagar.
Sätt ugnen på 200 grader.Tryck ut pajdegen tunt i en pajform- eller kavla ut degen med lite mjöl. Picka med en gaffel och förgrädda pajskalet (alltså utan fyllning) i 10- 12 minuter, tills det torkat upp lite och fått en svagt brun yta.
Under tiden gör du fyllningen. Jag fräste champinjonerna lite lätt i lite olja och tillsatte mot slutet 1 klyfta pressad vitlök, salt och svartpeppar. Tog upp dem ur pannan och lade ner mangolden som fick fräsa i lite olja tills den blev mjuk. Salta och peppra försiktigt. Skär tomaterna i bitar.
Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen .
Nu börjar det roliga. Lägg alla grönsaker i formen och smula grova smulor fetaost över. Häll till sist över äggstanningen. Grädda pajen i ugnen ca 35 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar