tisdag 26 april 2011

Jag provar en ny gröt. Del 3

Kornmjölsgröt, hallon och vaniljglass


Kornmjölsgröt. Det kan nästan inte låta mer norrländskt i mina halländska öron! Vill inte påstå att jag var skeptisk till den här gröten, möjligen en aning misstänksam. Men jag gillar korngrynsgröt, åtminstone litegrand...

Har efter ett insidertips förstått att man ska helst avnjuta kornmjölsgröt tillsammans med glass. Jag tackar väl aldrig nej till glass, har aldrig ätit glass till gröt, så visst, kör i vind tänkte jag. Nu är ni som aldrig smakat detta jättenyfikna eller hur?

Kornmjölsgröt med glass är en sensorisk totalupplevelse. Tänk er varm silkeslen gröt möter kall silkeslen glass på tungan. My God! Ni måste prova! Och nej, kornsmaken är det minsann inget fel på heller. Gröten är i sig själv väldigt mild och god. Jag hade lite bekymmer när jag inhandlade ingredienserna om vad jag skulle göra med resten av mjölpåsen, pitepalt är inte min favorit (jag föredrar kroppkakor), men jag tänkte väl baka mig några slags hällakakor. Nu vet i tusan om inte hela påsen kommer att gå åt till gröt. Receptet på kornmjölsgröt hittar du på mjölpåsen.

Jag är överlag ett stort fan av korn. Föredrar matkorn framför matvete, älskar Barley Water, och har ett minne av att jag en gång bakade runda hällakakor på kornmjöl för tusen år sedan som var väldigt utsökta. Och korn är också ett klokt val ur hälsosynpunkt.

Korn innehåller nämligen massor med vattenlösliga fibrer, varav merparten precis som hos havren är betaglukaner. Vattenlösliga fibrer absorberar mycket vatten i matsmältningsorganen och gör att man blir mätt. Just betaglukaner har konstaterats sänka totalkolesterolhalten, särskilt LDL- kolesterolet, vilket förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. 

Korn har ett lågt GI- värde, vilket innebär att korn är en långsam kolhydrat, som långsamt går ut i blodet i form av glukos och bidrar till en jämn blodsockernivå. Att hålla en jämn blodsockernivå är bra för alla, inte minst för diabetiker.

Korn innehåller även magnesium, järn och zink. Obs! Det finns gluten i korn (precis som i vete och råg) så korn bör inte ätas av den som är glutenintolerant.

2 kommentarer:

  1. Du har lyckats sälja in gröten totalt, hehe ;) Jag måste prova den! Ska bara införskaffa mig en påse kornmjöl...

    SvaraRadera
  2. Men gudars, det här ger mig ju barndomsminnen haha! Glassen är jag skeptisk till men nu måste man ju prova!

    SvaraRadera