Ekologiska hirsflingor |
Gröt på hirsflingor, toppad med osvavlade aprikoser och valnötter |
Jag är trots allt vänligt inställd till hirs. Hirs har använts sedan förhistorisk tid och kommer från ett tropiskt sädesslag. Hirsens protein är mer fullständigt än det i ris, majs och vete (innehåller fler av de essentiella aminosyrorna som vi måste få i oss via kosten) och det innehåller mycket järn och zink. Hirs är ett av få spannmål som är alkaliskt, det är lättsmält och framkallar inga allergier.
Källor: Hemmingsson E. K. (2004) Glutenfria kokboken. ICA Bokförlag.
Matguiden. (2000) Könemann.
Vad kokade du dem på? Vatten? Kanske det blir godare med mjölk eller havredryck och en kanelstång? :) Chansen är väl liten men något måste ju gå! Har du provat en havregryn- och hirsblanding?
SvaraRaderaKan du inte prova polentagröt härnäst? Vill veta hur det smakar!
Jo, jag kokade på vatten. Det står på påsen att "man kan naturligtvis byta ut önskad del vatten mot mjölk". Så jag ska prova det tillsammans med ditt förslag om kanelstång!
SvaraRaderaPolentagröt är jättegott! Den tycker jag definitivt att du ska prova! Kanske att jag gör den en dag då... har nämligen mixtrat fram det bästa sättet.. ;)