söndag 17 april 2011

Jag provar en ny gröt. Del 2

Hirsflingegröt. Står det ingenting om i min glutenfria kokbok, trots att hirs är en välkänd medlem i familjen "naturligt glutenfria livsmedel". Det finns inget sådant recept antagligen för att glutenintoleranta vet något om hirsflingor som inte jag vet: Gröten smakar papper. Använd dina hirsflingor i müslin, som bindemedel i köttfärsbiffar eller vegobiffar, eller baka bröd på dem istället, där kommer de bättre till sin rätt.Ekologiska hirsflingor


Gröt på hirsflingor, toppad med osvavlade aprikoser och valnötter


Jag är trots allt vänligt inställd till hirs. Hirs har använts sedan förhistorisk tid och kommer från ett tropiskt sädesslag. Hirsens protein är mer fullständigt än det i ris, majs och vete (innehåller fler av de essentiella aminosyrorna som vi måste få i oss via kosten) och det innehåller mycket järn och zink. Hirs är ett av få spannmål som är alkaliskt, det är lättsmält och framkallar inga allergier.

Källor: Hemmingsson E. K. (2004) Glutenfria kokboken. ICA Bokförlag.
           Matguiden. (2000)  Könemann.

2 kommentarer:

  1. Vad kokade du dem på? Vatten? Kanske det blir godare med mjölk eller havredryck och en kanelstång? :) Chansen är väl liten men något måste ju gå! Har du provat en havregryn- och hirsblanding?

    Kan du inte prova polentagröt härnäst? Vill veta hur det smakar!

    SvaraRadera
  2. Jo, jag kokade på vatten. Det står på påsen att "man kan naturligtvis byta ut önskad del vatten mot mjölk". Så jag ska prova det tillsammans med ditt förslag om kanelstång!

    Polentagröt är jättegott! Den tycker jag definitivt att du ska prova! Kanske att jag gör den en dag då... har nämligen mixtrat fram det bästa sättet.. ;)

    SvaraRadera