måndag 16 maj 2011

Jag provar en ny gröt. Del 4

Quinoagröt. Jättegott. Busenkelt. Kokade 1 dl vit quinoa med ca 3 dl havredryck (det går säkert lika bra med mjölk, men nu hade jag ingen mjölk hemma...) och en nypa salt. Tar ca 20 minuter. Rör om ofta och passa så att det inte fastnar i botten på kastrullen. Smaksätt med russin och kanel. Man får spä med mer havredryck/mjölk om den kokar in innan quinoan blir "grötig" i konsistensen. Ja just ja, glöm inte att skölja, allra helst skålla, quinoan ordentligt med hett/kokande vatten innan du kokar den för att få bort det mesta av smaken från saponinerna som ligger som en såpaaktig hinna utanpå fröna. Inget giftigt men smakar kanske inte så piggt.


Quinoagröt med russin, kanel och lite äppelmos




Quinoa är en ört som växer i Anderna och har odlats av inkafolket i tusentals år.
Quinoan är överhuvudtaget ett bra val som variation till ris eller pasta, särskilt för veganer, då quinoa är väldigt näringsrikt och innehåller mycket av protein, B-vitaminerna, C- vitamin, E- vitamin, samt mineralerna kalcium, fosfor och järn. Proteinet i quinoa är dessutom (till skillnad från sädesslagens protein) av hög kvalitet. WHO har uttalat sig att kvaliteten är likvärdig det skummjölk har. Quinoa är naturligt glutenfritt. Dessutom är det ju gott och lättsmält!


Här kan du läsa lite mer om quinoans hälsofördelar: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/835

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar