torsdag 8 november 2012

Underbar glutenfri Kastanjekaka

Jag vet, det blir mycket bakverk och lite "riktig" mat på den här bloggen nu för tiden.   Men stå ut! Jag har en massa "matigare" projekt på gång, inte minst involverande pumpa... Men först alltså: Ett bakverk!

Förra lördagen hade vi en liten tjejkväll hemma hos en av mina bästa vänner. Vi käkade take away sushi och bakade denna ljufliga och underbara kastanjekaka, samt drack en hel kanna av Evelinas special: ingefärs-lime-gin-ciderdrink (förvånansvärt god och förvånansvärt stark!) 

Kakan är bakad på osötad kastanjepuré (köpt på burk) och mandelmjöl (mald sötmandel) vilket ger den en riktigt läcker fluffig, mjuk fyllning. Kastanjepurén har ingen särskild smak men bidrar till den härliga texturen. Kakan får istället sina goda smaker av rivet citronskal och mandel... Mmmm. Smält mörk choklad (70%) med lite smör i som glasyr ovanpå är ett måste! Vi föll alla i lätt extas av det härliga bakverket så det rekommenderas med värme!!

Originalreceptet är på engelska och du hittar det här men jag har översatt det åt dig nedanför bilderna.

Och ja just det, den är glutenfri.

Det var inte jag utan min fantastiska Martha Stewart-aktiga väninna Carita som glaserade denna kaka.
Läcker swirl va?

Kakan blev "deliciously creamy"...


...med mjuk och saftig fyllning




Underbar glutenfri Kastanjekaka:

4 ägg (KRAV-märkta) gulor och vitor separerade
200 g socker
100 g smält smör eller margarin
200 g malda sötmandlar eller mandelmjöl
400 g kastanjepuré osötad (finns på burk)
1 ekologiskt odlad citron, det rivna skalet
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Chokladglasyr:
150- 200g smält mörk choklad
50 g smör

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggulor med sockret med elvisp. Först blir det grynigt och konstigt, men håll ut och kör på så  förvandlas smeten snart slät och fin. Tillsätt nu det smälta smöret under vispning. Rör sedan ner malda mandlar, kastanjepurén, rivet citronskal, bakpulver och vaniljsocker. Rör smeten slät och väl blandad.Vispa i en annan bunke äggvitorna till styva toppar (ja, du ska kunna hålla bunken ovanför huvudet...;)) och vänd ner dem i kaksmeten. Börja med att vända ner en tredjedel av vitorna först innan du tillsätter resten, så håller sig äggvitorna fluffiga.

Häll i en smord och mjölad bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Jämna till ytan något och grädda kakan längst ner i ugnen ca 50 minuter. Det trixiga med kastanjekakan är att den kommer inte att kännas kletig när man sticker i den, som vanliga kakor gör när de inte är färdiggräddade. Man får helt enkelt lyssna till sin inre röst och eventuellt hålla koll på kakans färg. :)

När kakan svalnat kan man bre ut glasyr på den. Smält choklad och smör i mikrovågsugn eller över vattenbad och bred ut över kakan. Servera med en klick kall vispad grädde och se dina vänner falla i trance!

2 kommentarer:

  1. Oh, så spännande med kastanje! Ska hålla utkik efter en sådan burk :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hittade min burk i en delikatessbutik! Helt värt besväret att leta efter den iaf :)

      Radera