lördag 3 november 2012

Lyxfrukost med fattiga riddare och jordgubbskvarg

Vaknade du utsvulten denna lördagsmorgon och hittade bara några torra brödskivor hemma?? Förtvivla inte Syster och Bror utan gör då fattiga riddare! Alla älskar dem och de går superfort att laga! 
   
Man kan förstås göra denna välkända frukost/brunchrätt på många sätt, med olika bröd och tillbehör. Grundprincipen är att doppa vitt/ljust bröd i en pannkakssmet och steka. Klassiskt och jättegott är att sedan snabbt vända de nygräddade riddarna i kanel och socker. Jag lägger gärna till något lite mer proteinrikt, som kvarg eller Keso. Alla sorters frukt och bär blir naturligtvis jättegott till.

Heter "arme Ritter " på tyska

Poor knights of Windsor 


  • Fattiga riddare
  • 2 personer:
    4-5 skivor ljust bröd, surdegsbröd eller rostebröd, vilket som...
    1 ägg KRAV-märkt
    1 nypa salt
    1/2 msk socker
    1 1/2 dl mjölk eller havremjölk
  • 1/2 dl vetemjöl
    smör eller rapsolja att steka i
    kanel och socker till servering (klassiskt) eller...
  • jordgubbsylt och kvarg

    Gör så här: Vispa ihop ägg, salt, socker, mjölk och mjöl (det kan du göra direkt i en djup tallrik) och doppa brödskivorna ordentligt i smeten. Stek i några minuter på varje sida och vänd lätt i strösocker och kanel. Servera gärna med en stor klick kvarg eller Keso som du blandat med jordgubbssylt. 

  • Fattiga riddare vegan/ äggfri/ glutenfri/ mjölkfri variant
  • 2 personer:
  • 4-5 skivor ljust bröd, glutenfritt vid behov
  • 1 1/2 dl havre/soja eller rismjölk
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 1 nypa salt
  • 3 msk vetemjöl eller glutenfritt mjöl, t e x ljus mix eller rismjöl 
  • 2 msk potatismjöl
  • rapsolja eler mjölkfritt margarin att steka i
  • kanel och socker
  • sylt

  • Gör så här: Vispa ihop ingredienserna till pannkakssmeten. Gör annars på samma sätt som ovan.

  • Mumsa på!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar