lördag 8 oktober 2011

The apple of my eye...

Kom plötsligt på att jag inte gjort en endaste regelrätt äppelpaj på hela hösten. Riktigt skamligt! Åtgärdades dock omedelbart med den här varianten på två sorters svenska äpplen under ett täcke av tre sorters nötter, alla fredligt samlade på en mördegsbotten. Avnjut den gärna ljummen med en klick vaniljkesella.

Are you the apple of my eye or...

...the apple in my pie?


Äppelpaj med nötter
6-8 port:
1 mördegsskal, eller vanligt pajskal av valfri sort. Gör din egen favorit eller köp färdigt
4-5 svenska äpplen, gärna två olika arter t ex Aroma och Gravenstein
50 g hackade hasselnötter
50 g hackade sötmandlar
50 g hackade valnötter
75 g smör eller margarin (jag använde mjölkfritt)
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
3 msk mjölk (eller havre- eller sojamjölk)

Gör så här: Förgrädda pajskalet ca 5-7 minuter i  ugnen på 200 grader. Smält smöret eller margarinet och rör ner nöthack, socker, mjöl och mjölk. Skala eller skala inte äpplena. Båda blir gott, så jag brukar skala hälften och behålla hälften med skalet på! Skiva i ca 1/2 cm tunna klyftor och lägg i det förgräddade  pajskalet. Täck med nöthacksmeten. Grädda i ca 30 minuter i 200 grader varm ugn. Kontrollera efter en stund ifall pajen behöver täckas över med folie eller bakpapper, för brända nötter är inte direkt gott... Låt pajen svalna en liten stund innan den serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar