torsdag 4 oktober 2012

Yoghurtpannacottan som blev en lyxig dessertyoghurt

 Krämigt och lyxigt: citron- och vaniljyoghurt toppad med persikobitar


En riktigt god pannacotta (och med betydligt färre kalorier i) kan man faktiskt göra på turkisk yoghurt och grädde! Det här receptet är taget från Matmagasinet nr 8-9 2012, men min yoghurtpannacotta på bilden ovan stelnade inte tillräckligt, utan blev mer som en krämig och underbar dessertyoghurt. Japp, underbar så jag klagar faktiskt inte!

I receptet skulle det vara endast ett gelatinblad och det var kanske en för liten mängd... Gelatin är inte någon vegetarisk produkt utan består av kollagen, vilket är ett animaliskt protein...Vanligast är att detta kollagen utvinns ur svinsvål.  Är du helvegetarian eller tycker att produkten känns ofräsch kan du istället använda agar agar vilket utvinns ur en alg och är helt veganskt. Agar agar säljs både i form av flingor och pulver och doseringarna är olika, så titta noga på instruktionerna på förpackningen! 

Yoghurtpannacotta -alternativt dessertyoghurt- med smak av vanilj och citron
4 port:
1 gelatinblad (eller kanske 1,5-2?) eller dess vegetariska motsvarighet agar agar flingor eller pulver
1 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
finrivet skal av en liten ekologisk citron
4 msk socker
3 dl turkisk yoghurt eller matyoghurt

Gör så här: Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. (Använder du agar agar kommer du istället att låta det koka upp tillsammans med grädden och låta sjuda ett tag tills agar agarn har löst sig.) Koka upp grädden med den halva och urskrapade vaniljstången samt finrivet citronskal. Ta upp gelatinet och låt det smälta ner i grädden. Tillsätt socker och låt svalna. Vispa till sist ner yoghurten och häll upp i portionsformar. Låt stelna i kylskåp några (typ 3 st) timmar.
Garnera med önskat garnityr, t ex frukt eller bär.

Och du, skulle den inte stelna tillräckligt så bli inte ledsen, desserten är jättegod ändå och om du har bjudning så håll god min och kalla den för delikatessyoghurt istället!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar