fredag 12 augusti 2011

Det är cookiedagstajm!

Jajamän, dags för lite goda småkakor tycker jag! Till dessa små kompisar bytte jag ut mjölet mot bovetemjöl och använde honung istället för socker. Bovete innehåller mycket B-vitaminer, mineraler som magnesium och järn och antioxidanten rutin. Rutin är bl a kopplad till sänkt halt av LDL-kolesterolnivåerna (det "onda kolesterolet") i blodet och motverkandet av högt blodtryck.

Att använda honung istället för socker innebär inte automatiskt att bakverken blir så himla mycket nyttigare än annars... Energiinnehållet i honung är jämförbart med socker: 1 tsk honung ger ungefär lika många kalorier som en sockerbit. Honung bidrar i och för sig med små mängder vitaminer och mineraler som inte finns i raffinerat vitt socker, men jag använder ibland honung istället för socker främst för den goda smakens skull. Bakverken tenderar att bli lite mjukare dock, så om man tvunget vill ha knaprigare småkakor kan man använda socker eller sirap i stället. Men kombon hackade hasselnötter och honung i de här kakorna resulterade i en jättefin smak som påminde lite om nötcrème!


Små nätta bovetekakor med hasselnötshack!

Bovetekakor
ca 40 st:
1 1/4 dl bovetemjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 msk vatten
3/4 dl honung
25 g finhackade hasselnötter
100 g rumsvarmt smör eller margarin

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål eller ännu hellre i matberedare med hjälp av kniven till en jämn deg. Den är ganska lös. Forma degen till en rulle, ca 2 cm i diameter, som rullas in i plastfolie. Låt vila i frysen ca 30 minuter. Tag bort plastfilmen och skär rullen i halvcentimetertjocka skivor och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen i 200 grader tills kakorna blir svagt gyllengula, ca 6-7 minuter. OBS! Kakorna får inte så mycket färg, så kolla undersidan på dem så att de inte bränns. Låt svalna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar