måndag 8 augusti 2011

Spaghetti alla puttanesca- Revisited

Hej på er allihop! Ny månad, ny dator och nya tag! Jag har minsann saknat min lilla blogg under min ofrivilliga semester, så det känns jättekul att vara tillbaka :)

För ungefär två månader sedan gjorde jag som några kanske minns en spaghetti alla puttanesca här på bloggen, en riktig favoriträtt hemma hos mig! Eftersom det är sardeller i originalreceptet har jag funderat lite hit och dit på vad man egentligen kan ersätta sardeller med, om man nu vill bjuda någon som inte äter fisk på den här rätten..?

Sardellerna bidrar med en särskild smak, en "fermenterad sälta", skulle jag vilja beskriva den som. Jag skrev i förra inlägget att man kan ersätta sardellerna genom att ha i lite mera kapris (eftersom jag läst att man kan det), men så en dag fick jag plötsligt idén att man kanske skulle testa med miso istället? Miso = fermenterad sälta om något!*

Så jag provade det och det blev fantastiskt gott! Jippey!

                     
                               Spaghetti alla puttanesca- updated and vegan friendly :)


Spaghetti alla puttanesca- veganvarianten

2 port:

Gör så här: Byt ut de 6 st hackade sardellerna i mitt förra puttanescarecept se här, mot 1,5-2 msk ljus miso som du fräser i olja tillsammans med vitlöken och chiliflingorna. Fortsätt sedan precis som i  förra receptet. Dina vegan/vegetarianvänner kommer att bli så glada.

Smaklig måltid indeed!

* Miso, som jag älskar, är en fermenterad (jäst) sojabönspasta som används mycket i framförallt det japanska och kinesiska köken, där man främst har den som smaktillsats (typ buljong) i soppor. Men man tillsätter den i många andra rätter också, som t ex. glaze till grillad fisk, kött eller grönsaker. Mison är mycket näringsrik, framförallt är den rik på mineraler (järn, zink, magnesium och koppar för att nämna några) och innehåller som alla sojaprodukter högvärdigt protein. Den är väldigt salt. Du kan läsa lite mer om miso här.

2 kommentarer:

  1. Detta kräver en smärre applåd! Smart :) Måste ta upp det här med sambon som gillar sin "köttiga" umamismak men helst vill ha den utan djur.

    SvaraRadera
  2. Tack ska du ha!:) Ja, det är visst ett jättebra sätt att skapa umami på. Vi får prova miso i olika "otippade" rätter fr o m nu :)

    SvaraRadera