söndag 25 september 2011

Aum Mani Padme Naanbröd...

 ... eller ja, så lyder väl inte mantrat egentligen. Men det är roligt att baka indiska naanbröd!  De nygräddade bröden serveras ofta till indisk mat för att mildra de kryddstarkare rätterna. Passar jättebra till olika starka currygrytor etc. Ett annat sätt jag gillar att servera dem på är tillsammans med en klick yoghurt och chutney, kanhända till ett glas öl.

Man kan strö på lite vad man vill ovanpå. Här använde jag kalonjifrön (som även kallas nigellafrön), de har en alldeles särskilt god, lite nötig och pepprig smak. Annat kan vara sesamfrön eller örtkryddor. Eller kör dem helt naturella. Alldeles särskilt läckert blir det om du penslar bröden med lite smält smör direkt efter det att de tagits ut ur ugnen!

Det här receptet diggar jag. Det är lite lustigt då degen innehåller både jäst och bakpulver! Brödens fina färg kommer från ägg. Den traditionella droppformen är inte nödvändig, men den kommer sig av att naanbröden i Indien bakas genom att man helt enkelt trycker fast bröden på insidan av den runda tandooriugnens väggar.

Naanbröd
6 st:
25 g jäst
1 dl vatten
2 dl naturell yoghurt
1 stort ägg eller 2 små
2 msk rapsolja
2 tsk strösocker, kan ökas om du vill ha lite sötare bröd...
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
ca 8 dl vetemjöl
till pensling: vatten, kalonjifrön, smält smör

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Ljumma vatten och yoghurt till 37 grader och häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt ägg, olja, socker och salt. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt det mesta av mjölet i bunken. Arbeta degen smidig (för hand går bra). Täck över och låt jäsa ca 60 minuter.

Sätt ugnen på högsta värmen (275 grader) och sätt samtidigt in en plåt.  Dela degen i 6 delar och platta ut dem till droppformade kakor. Pensla med vatten och strö över kalonjifröna. Grädda sedan 3 bröd i taget högt upp i ugnen, 5- 8 minuter tills det fått en härlig gyllene färg. Obs! Grädda dem inte på bakplåtspapper eller någon olja! Pensla de nygräddade bröden omedelbums med smält smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar