lördag 1 oktober 2011

Trädgårdsmästargryta

När jag gick i skolan fick vi ibland en grönsaksspäckad gryta som jag tyckte var himla god. Har förgäves försökt att hitta receptet, men det verkar vara omöjligt...    
Så jag bestämde mig till sist för att försöka återskapa grytan lite sådär ur minnet.
Den var vegetarisk, men smulig, så jag tror att det faktiskt var lite sojafärs i den. 
Plus brytbönor, morot och paprika- det är jag ganska säker på i alla fall.
Det serverades ris till i skolan.

Min variant är inte så dum den heller tycker jag! Jag gjorde en färssås (på quornfärs men du kan ju ta soja-, quorn-, eller köttfärs, whatever you like...) med lök, vitlök, krossade tomater, tärnad morot, kålrabbi (eller kanske rotselleri vore gott), röd och grön paprika, haricots verts och majs.

Servera ugnsrostad delikatesspotatis av sorten "Cherie" till, den har ett vackert rosa skal. Och gärna syltad pumpa eller squash- det passar perfekt!


Trädgårdsmästargryta anno 2011

Tror inte att jag kan trycka i fler grönsaker om jag så önskar! Mängderna är lite svåra att redogöra för, jag tog tills jag blev nöjd ;) men du ser ju på bilden att det inte rör sig om en enstaka morot eller en halv paprika... Snarare tre morötter, två paprikor, en lök, en burk majs, en rejäl grabbnäve haricots och ca 300g quorn- eller sojafärs. 

Gör så här:  Börja med att fräsa lök och vitlök (fega inte med vitlöken, den behövs!) i lite rapsolja, sedan de hårdare grönsakerna som morot, kålrabbi och paprika. När dessa mjuknat ganska mycket, tillsätt då vegofärsen, tomatkross och tomatpuré.

Späd med lite buljong och låt koka ihop ca 10-15 minuter. Majskorn och haricots verts går sist ner i grytan. Smaka av med kryddor du gillar (t ex salt, svartpeppar, chilipeppar, oregano, timjan ,malen koriander, spiskummin) och en skvätt balsamvinäger. Ett hederligt gammalt husmorsknep är att bryta av syran med lite socker eller honung... Koka tills grönsakerna är lagom mjuka.


Un dessert aux pommes!

Och till dessert blev det idag stekta äppelskivor (svenska Aromaäpplen) med rostat hasselnötshack och Oatly vaniljsås- en blixtsnabb dessert som inte kan göra någon besviken :)

5 kommentarer:

  1. Satt och letade efter recept på skolans trädgårdsmästargryta och då hittade jag det här inlägget av dig. Nu var det ju ett bra tag sedan du skrev detta så jag vet inte om du läser det här svaret. Hur som helst, jag vill hjälpa dig att komplettera receptet . Jag tror att du har kommit rätt nära när det gäller vilka ingredienser som borde ingå. Jag minns dock väl att det var små bitar av champinjoner i grytan. Svampen är jag säker på. Jag skulle också tro att det var matvete istället för sojafärs, men det är jag rätt osäker på dock. Prova om du kommer närmare originalet genom att lägga till champinjoner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Vad roligt att du hittade hit!

      Tack för tipset med svampen, det skall jag absolut testa. Nu var det ju länge sen jag gjorde en sån här rätt, så det var ju bra att bli påmind om den. :-)


      Radera
    2. Hej!

      Vad roligt att du hittade hit!

      Tack för tipset med svampen, det skall jag absolut testa. Nu var det ju länge sen jag gjorde en sån här rätt, så det var ju bra att bli påmind om den. :-)


      Radera
  2. TRÄDGÅRDSMÄSTARGRYTA a la 1980-talet

    Jag fick receptet på min trädgårdsmästargryta när jag ringde till skolköket och frågade.
    I den är det:

    1 stor burk champinjoner,
    1 stor burk gröna bönor,
    1 lök,
    1 buljongtärning (grönsaksbuljong)
    1 paprika
    salt, peppar, soja,
    lite tomatpuré, och så redes den av med mjöl och serveras med ris. :)
    Snabb och enkel att göra!

    Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Vad roligt att rätten fortfarande görs i skolorna! Den blir en bra, snabb middag hemma hos mig framöver!

      Radera