torsdag 12 januari 2012

Läcker provencalsk potatisgratäng

Den här gratängen är riktig "vardagsfestmat". Ingen ost och grädde och inte många kalorier, men ändå så mustigt god att den smälter i munnen! Och den är fin att titta på också. Gör den till middag idag. Servera den som en vegetarisk varmrätt till en fin sallad på blandade blad och valnötter. Och om du ville slänga ner en bit fetaost någonstans i mixen, så skulle i alla fall inte jag säga emot :) 


Ät mig nu!


Jag tycker om potatis.

Potatisen är god, riktigt billig, fiberrik och förser våra celler med den viktiga mineralen kalium och  är en inte helt obetydlig källa till C-vitamin. Och kanske ännu bättre: Potatisen gör oss mindre stressade också, då den innehåller ämnen som stimulerar hjärnans frisättning av signalsubstansen serotonin. Serotonin gör oss nöjda och lugna. Men det är då inte allt!

Potatisen innehåller vidare något angenämnt som kallas resistent stärkelse. Den finns naturligt i potatis, speciellt i kall potatis. Den finns även i t ex pasta, ris, kikärter och gröna bananer. Det är en form av stärkelse som klassas som kostfiber då resistent stärkelse (som namnet antyder) inte bryts ned i mag-tarmkanalen. Resistent stärkelse ger istället bränsle till de nyttiga bakterierna i tarmkanalen och därmed en bättre tarmflora. Denna typ av fiber ökar även volymen på tarminnehållet och ökar produktionen av den för hälsan särskilt fördelaktiga fettsyra som heter smörsyra. Mycket tyder på att den kan minska halten cancerframkallande ämnen i tarmen.


Och slutligen, något annat som är positivt med resistent stärekelse: När man äter resistent stärkelse kommer detta att sänka GI-värdet på nästa måltid som äts. Det blir som en fördröjd GI-sänkande effekt som kallas second-meal-effect. Mycket bra för då får vi en jämn och fin blodsockerkurva, håller oss mätta längre och får ett jämnt humör. What's not to like med potatis alltså?



Provencalsk potatisgratäng
4 portioner:
10-12 potatisar, ca 800 g
1-2 st rödlök
2 vitlöksklyftor
2 dl krossade tomater
2 dl ganska stark grönsaksbuljong
1-2 msk provencalska örtkryddor, frysta (Findus)
svarta oliver
salt, peppar
några droppar olivolja

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och lök och skiva dessa tunt, 3 mm. Det går nästan onaturligt fort om du har en mandolin till hjälp. Blanda ner i en stor bunke: krossade tomater, varm buljong, pressad vitlök, kryddor. Smaka av med salt och peppar efter behov. Blanda ordentligt.

Häll några droppar olivolja i en ugnssäker form och bred ut potatisen. Snygga eventuellt till det översta lagret något- eller låt bli, herregud det är väl homecooking, eller hur? Toppa med svarta oliver. Ringla några droppar olivolja över.

Tillaga gratängen mitt i ugnen i ca 45 minuter. Täck över den om den ser ut att brännas.

1 kommentar: