torsdag 19 januari 2012

Butternut squash pancakes

Det är lika lustigt varje gång jag handlar butternut squash i min lokala Coop-butik. När den gulbleka päronformade pumpan glider fram på varubandet tittar alltid damen/herren, killen/tjejen  i kassan upp på mig med en frågande blick : 
"Vad i helsicke är det här...?" 
"Det är en butternut squash" säger jag hjälpsamt och kassörskeblicken förvandlas till en kylig "Driver hon med mig...?- blick". Men sedan visar det sig ju att joho, en dylik grönsak står faktiskt på listan över varukoder. 
"Vilket namn!" Brukar de utbrista. Varje gång.


Butternut squash. Säg det högt, det är ett ganska kul namn faktiskt. (Jaja... I alla fall om man säger det med brittisk posh överklassdialekt och eventuellt har druckit ett par glas likör innan...) Och en jättefin pumpasort. Alla tycks göra soppa på den nuförtiden. Det passar den bra till, inte tu tal om saken. Men man kan också göra dessa grymt goda och fina gyllenorangea pannkakor/plättar, till frukost eller brunch eller lunch kanske. Uppfann receptet just för att alla gör soppa på sina butternuts och jag blev sugen på något annat. 

Butternut squash, innehåller både alfa- och betakaroten!
(Kraftfulla antioxidanter)


Servera med rårörda lingon och en klick yoghurt...


En doft av muskot i smeten gör dem extra läckra...


Butternut squash pancakes
 ca 25 st i plättstorlek:
1 butternut squash, modell mindre
1 dl mjölk
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 krm nyriven muskot eller efter smak
rapsolja eller smör till stekning

Gör så här: Dela pumpan i bitar och ta bort kärnor och "skägg". Om du äger en potatispress behöver du inte skala den då skalet stannar kvar i pressen- annars skalar du pumpan. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten. Det tar inte mer än en kvart om du skurit ner bitarna ganska smått, 5x5 cm.

Pressa/mosa den mjuka pumpan ner i en bunke. Låt svalna något. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser och blanda väl. Grädda plättar ett par minuter per sida i lite olja/smör i en medelvarm stekpanna eller ett plättjärn. 1 msk smet per plätt är lagom.

Det är gott med lingon och en klick yoghurt till. Bon appétit!

2 kommentarer:

  1. Åh, det här ska testas! Brukar annars endast ha butternut squash i grytor och liksom du velat göra något nytt. Tack för inspirationen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv :) Ja, jag blev väldigt nöjd med dem. Det finns säkert massor med saker man kan göra med butternut squash!

      Radera