söndag 15 januari 2012

Pasta Express!


På en fantastiskt trevlig vegetarisk restaurang i London som heter Carnevale förstod jag för första gången på allvar poängen med att para ihop linser med pasta! Vi åt förvisso inte den här rätten som jag bjuder på idag, vad jag minns åt vi pastakuddar fyllda med butternut squash och getost, omringade av små högar utsökta puylinser...mmm... men sådant tar ju tid att göra. Den här rätten lagar du till ultrafort, det blir för din del bara en blixtvisit i köket och sedan har du en härlig, mustig pastarätt till middag! Super för en stressig vardagskväll.


Just att kombinera en baljväxt (som linser eller bönor) med ett spannmål (som pasta eller bröd) förbättrar proteinkvaliteten i din vegetariska måltid. Linserna och pastan kompletterar varandra, så att alla viktiga aminosyror finns med i tillräcklig mängd för kroppen att bygga proteiner med. Detta är glädjande - och viktigt- inte minst om du är vegan!

20 minuter i köket, max!

 Mustig tomatsås med linser, oliver och basilika
3-4 portioner:

 Ingredienslistan är kort!

Köp hem fem!


300-400 g pasta, valfri sort naturligtvis!
1 burk färdig tomatsås, valfri sort den också- håll ögonen öppna efter extrapris!
1 förpackning/ burk gröna linser- jag gillar Zetas små ekologiska gröna linser bäst...
Några skivade urkärnade oliver, gärna både svarta och gröna, ta så många du gillar, jag tar typ hela burken..
Färsk basilika

Gör så här: Under tiden din pasta kokar sköljer du av linserna i ett durkslag, öppnar tomatsåsen och häller båda dessa i en kastrull för uppkok på spisen. Medan såsen puttrar skivar du oliver och strimlar basilika. Oliverna går i tomatsåsen, likaså lite av basilikan om såsen inte redan innehåller mycket basilika.

Nu är det i det närmaste klart. Servera såsen och den nykokta pastan rykande heta med en aning strimlad basilika på toppen. Mums!

Tips! Gör som på restaurangen och värm gärna tallrikarna några minuter i ugnen (75-100 grader) eller mikron några sekunder.

Tips 2! Vill du lyxa till det lite kan du riva lite parmesanost eller smula lite fetaost över.

Tips 3! Om du är som jag och gillar kapris kan du komplettera oliverna med några sådana också...

Tips 4! Servera såsen till något annat än pasta, t e x quinoa, bulghur, matvete, mathavre, det är också jättegott! Och rätten görs enkelt glutenfri om du använder glutenfri pasta eller något naturligt glutenfritt gryn som quinoan här, eller helt bovete, eller ris.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar