måndag 23 januari 2012

Peas & Quiet

Kul och avkopplande lek för den stressade : Räkna efter hur många gröna små ärter som får plats i ett litermått!

Upptäcker idag de enkla och stillsamma nöjena. Och jag menar verkligen enkla som: 
Hur mysigt det är att värma fötterna på elementet efter en långpromenad i snön, 
Att plötsligt höra introt till KC and the sunshine band's "That's the way I like it" i kylskåpets knäppande och surrande,
Att balansera en tekopp på magen när man ligger i soffan,
Att upptäcka att den allra enklaste ärtsåsen är jättegod till spaghetti! Och jag som har haft ett livslångt förhållande fyllt av skepsis till just gröna ärter... Go figure! 


Grön ärtsås med rostade hasselnötter
2-3 portioner:
4 dl kokta gröna ärter
2 dl lättcrème fraiche
ca 1/2 påse hackade hasselnötter (dr Oetker's)
salt och peppar
ev smulad fetaost eller riven parmesan
spaghetti eller annan pasta

Gör så här: Koka ärterna. Rosta hasselnötterna lätt i en torr stekpanna. Mixa lättcrème fraiche med 3 dl av ärterna.Det går lätt med en stavmixer, men även i en matberedare. Den sista dl ärter behåller du hela för att som Jamie Oliver brukar säga : "it helps to tell the story...".

Medan spaghettin kokar värmer du sedan varsamt såsen i en kastrull. Tillsätt de hela ärterna, salta och peppra generöst och avsluta genom att röra ner en liten näve hasselnötter- men behåll gärna några för att strö ovanpå pastasåsen.

Servera spaghettin på varma tallrikar, gärna med en bit smulad fetaost eller lite riven parmesan. Smaklig spis!

1 kommentar:

  1. sv: Ja det var riktigt gott så länge man inte gjorda biffarna för tjocka :) Ursprungsreceptet var med rågflingor istället för havregryn, kanske blir ännu bättre?

    SvaraRadera