I boken "Grönt" av Nina Westerlind, Pelle Bosta mfl. kan man läsa att persiljeroten kan skiljas från pepparroten om man kikar på toppen av rotfrukterna: pepparroten buktar neråt mot bladfästet och persiljeroten buktar uppåt. Annars kan man väl ta sig en tugga och provsmaka, fast det rekommenderar jag väl kanske inte att man står och gör nere på ICA...
Biffarna, gjorda på vanlig vegofärs, fick en jättefin smakbrytning av citronskal- och saft. Snåla inte på persiljan!
Persiljerotsgratäng |
Persiljerotsgratäng
2 pers:
400 g persiljerot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl visp- eller matlagningsgrädde eller havregrädde
Salt och svartpeppar
Gör så här: Ansa, skala och skiva persiljeroten tunt. Halvera löken och strimla i tunna skivor. Skiva vitlöksklyftan. Fördela persiljerot varvat med skivad lök, vitlök, salt och peppar i en ugnsform. Häll över grädden och gratinera persiljeroten i 200 graders ugnsvärme tills rotfrukten är mjuk och gratängen fått en fin gyllene yta. Var beredd att täcka över gratängen i slutskedet så att den inte tar för mycket färg.
En biff kommer lastad... med citron! |
Citrusbiffar
ca 14 st:
1 frp vegefärs (Hälsans kök, 400g)
1 uppvispat ägg
1 dl pankosmulor
1 riven vitlöksklyfta
rivet skal av 2 ekologiskt odlade citroner och saften av 1/2 dito
hackad persilja (massor)
salt och peppar, ev chilipeppar
Gör så här: Blanda alla ingredienser till färsen och forma biffar ca 5 cm i diameter och 1 cm tjocka. Stek i flytande margarin eller rapsolja på medelvärme några minuter per sida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar