fredag 14 september 2012

Nyttiga Kesoscones med havre och russin

Blev plötsligt sugen på scones till frukost idag och passade samtidigt på att experimentera lite. Har nyligen blivit diagnostiserad med gallsten och kan inte äta alltför mycket fett (och en del andra grejer) utan att reta gallblåsan, så jag ville hitta på ett gott recept med låg fetthalt. Inte kan jag äta stora mängder i taget heller, så jag vill dessutom att varje tugga är så näringsrik som möjligt. 

Snabbt, lätt och proteinrikt!

Gillar du inte russin så ta någon annan torkad frukt istället, aprikos eller torkade blåbär t ex.

Dessa välsmakande scones blev jag mer än nöjd med! Keson ger mig protein, russinen ett välbehövligt energitillskott och havregrynen fina fibrer. Att ha Keso i sconesen ger dem dessutom en jättehärlig saftig och matig konsistens. 


Kesoscones med havre och russin
2st kakor à 4 bitar:
1 1/2 dl vetemjöl
25 g smör eller margarin, skuret i små kuber eller smält
1 tsk bakpulver
en gnutta salt
1/2 liten burk Keso
en näve russin
en näve havregryn
en skvätt mjölk eller havremjölk

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader (varmluftsugn 225 grader). Blanda mjöl, bakpulver, russin, salt med smöret och Keson. Rör i en rejäl näve havregryn och spä med lite mjölk om det ser torrt ut.

Dela degen i två bollar som du trycker ut till 1,5 cm tjocka rundlar på bakplåtspappersklädd plåt. Dela med kniv varje rundel i fyra bitar.

Skjutsa in mitt i ugnen och grädda ca 12 minuter. Servera till en kopp te och god marmelad eller bara precis som de är. Jag åt mina med skivade ekobananer, det var inte så pjåkigt. Bon appétit!

6 kommentarer:

  1. Herre jisses! Nu sitter jag och undrar vad jag gjorde innan jag hittade hit. Vilka otroliga recept, allting låter himmelskt. Är ganska nyveggie själv, då min sambo är det, och det här är ju fantastiskt! Nu har jag massor av inspiration att överraska honom med :) Keep going strong!

    /Josefine

    SvaraRadera
  2. Åh, tack så mycket! Så roligt att höra :) Lycka till med att överraska din sambo. Vägen till hjärtat går ju som bekant via magen!! ;)

    SvaraRadera
  3. Usch då, hoppas du blir bättre snart!

    Ännu ett recept som måste testas, tack! :)

    SvaraRadera
  4. Jag gjorde precis dom här ill frukost, dom blev jättegoda! En favorit som kommer upprepas många gånger! Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad roligt! Nu blev jag sugen att göra dem själv, scones är så smidigt :)

      Radera