måndag 13 juni 2011

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca- salt, het och pikant

Tänkte bara ta en kort paus mitt i sommarlatandet och rapportera om dagens middag; en lättgjord klassisk pastarätt som heter spaghetti alla puttanesca, aka. gatflickans spaghetti.

Av någon anledning lagar jag alltid mycket italienskt på sommaren. (Och annars också i och för sig...) Och jag är erkänner att jag är en riktig sucker för de klassiska recepten. Den här pastarätten ska vara lite gutsy, så det gäller att inte vara för mesig med kryddningen. Smakerna exploderar i munnen: salt och hett och lite pikant och ruffigt!
Snabbt går det också, såsen görs i stort sett under tiden spaghettin kokar.

Det finns många versioner av den här rätten, men jag snickrade ihop den här från ett par olika källor. Sardellerna som finns med i originalet gör mycket för sältans skull, men gillar man inte sardeller eller vill göra rätten helt vegetarisk, så kan man ta mer av kaprisen istället.


Spaghetti alla puttanesca
2 portioner:
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
1/2 tsk torkade chiliflakes
6 st sardeller, hackade
1 msk olja, oliv eller raps
400 g hackade tomater (eller en burk krossade)
1/2-1 msk kapris
75 g svarta oliver, hela eller skivade
Spaghetti för två personer (en bunt stor som en femkrona brukar vara mer än lagom)

Gör så här: Koka spaghettin al dente i lättsaltat vatten. Under tiden gör du såsen.
Fräs försiktigt (på medelvärme) vitlök, chiliflakes och sardeller i oljan i en stekpanna med höga kanter (eller i en kastrull). När sardellerna börjar smälta tillsätter du de hackade tomaterna och låt såsen koka ihop en stund.  Lägg ner svarta oliver och kapris.
Blanda ner den rykande varma, avrunna spaghettin i den heta såsen och servera genast.

Perfekt middag en småruggig svensk sommarkväll! Ett glas svalt vitt vin är inte helt fel till.
Buon appetito!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar