onsdag 24 oktober 2012

The Pumpastrudel Experience...

Butternut squash


Gick länge och grunnade på vad för något skoj jag skulle göra med min filodegsrulle i kylskåpet. Sen så slog det mig som så väldigt självklart: en pumpastrudel!! Festmat!!

Den här var rolig och jättelätt (joho!) att göra. Fuska med filodeg, koka ett gott pumpamos (butternut squashmos), ugnsrosta några svampar... and you're home free.   Så gott som i alla fall. Lade till lite ädelost i min strudel. Det blev gott! Man kan även ha i fetaost, vilket skulle bli ett jätteläckert alternativ om man inte är svag för blåmögel.    Helt utan ost blir säkert kanon det med (och veganskt) fast då skulle jag nog lyxa med att stänka några droppar tryffelolja över svampen.

Strudel i tvärsnitt

Strudel från ovan



Pumpastrudel
1 rulle som räcker till 4-6 portioner:
pumpamos:
1 lite lagom stor pumpa eller butternut squash, skalad och skuren i bitar
grönsaksbuljong
1 lagerblad
lite riven muskot
salt och peppar
en nypa socker
några stänk citronjuice

övrig fyllning:
12 champinjoner skurna i kvartar (fjärdedelar)
soja eller tamari
svartpeppar
ca 75 g smulad ädelost eller fetaost

strudel:
4-6 ark filodeg
smält smör eller margarin
pumpafrön

Gör så här: Koka pumpabitarna riktigt mjuka i grönsaksbuljong, ca 10 minuter. Låt rinna av. Mixa slätt med stavmixer eller i matberedare. Smaksätt med muskot, salt, peppar, lite socker och citron. Ställ åt sidan.

Lägg svampen i en oljad ugnssäker form och stänk lite soja eller tamari ovanpå. Baka i 225 grader ugn tills vätskan kokat bort och de fått riktigt mörkbrun fin färg.

Smält ett par msk smör eller margarin. Bred ut två filodegark lite omlott och pensla med det smälta. Lägg två ark ovanpå och upprepa proceduren en gång till. Täck med pumpamoset. Bred ut det jämntjockt.


Strö över champinjoner och smulad ost. Lite extra salt och peppar? Kör du utan ost kan man i det här läget stänka lite tryffelolja- obs! lite!- över champinjonerna. Butternut squash älskar tryffel.



Rulla sedan ihop strudeln. Pensla med smält smör på ovansidan och strö över pumpakärnorna.




Grädda i 200 grader i ca 30 minuter tills strudeln fått vacker färg. Låt strudeln svalna något innan du skär upp den i bitar. Servera till en grön sallad med många olika blad och citronvinägrett! Så gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar