onsdag 22 juni 2011

Ljufliga paj!

Efter ett par mer eller mindre framgångsrika försök har jag idag den stora äran att presentera sommarens succépaj numero ett : Nektarinpaj. Eller använd persikor om nu dessa råkar vara bättre, allt beror ju på dagsformen så att säga... Underbart gott i båda fallen!

Nektarinpaj
1 st pajskal av mördegstyp, se ett bra recept här:
eller köp en färdig deg (Sara Lee Bakery t. ex.)
4-5 nektariner beroende på storlek
2 ägg från frigående hönor
1 dl oatly iMat (havregrädde) eller mellangrädde
1 dl socker
1 liten ekologisk citron, saft och skal

Gör så här: Täck en pajform med mördegsskalet, pricka det lätt med en gaffel och förgrädda i ca 10 minuter i 200 grader ugnsvärme. Doppa hastigt nektarinerna i kokande vatten och skala dem. Skär sedan nektarinerna i snygga eller osnygga bitar och lägg ner dem i pajskalet.

Vispa ihop ägg, socker och havregrädde/ grädde och tillsätt citronskal och saft.
Häll smeten över nektarinerna och skjutsa in formen i ugnen att gräddas 25- 30 minuter eller tills smeten stelnat och pajen börjar få lite färg. Täck ev. över med folie eller ett bakplåtspapper efter halva tiden om pajskalet tenderar att bli för mörkt. Serveras ljummen. Någon form av vaniljglass är nästan ett måste till!

Nektarinen (och persikan) härstammar från Kina, där den odlats i 4000 år, men idag odlas nektariner främst i Sydeuropa, Kalifornien och Sydafrika. Nektarinen har uppkommit genom en spontan genetisk förändring av persikan (coolt eller hur?).

Det finns fler är 100 varianter av nektariner och de innehåller rikligt med vitamin C, betakaroten (vitamin A), folat och kalium, så det är ett mycket bra drag att stoppa med sig en nektarin i väskan till ett mellanmål.

Frukten lär dessutom ha fått sitt namn efter nektar, som ju anses vara ”Gudarnas dryck” eftersom den har så fin smak, smaken kan vara intensivare än persikans. Man kan gärna förvara nektariner i kylskåpet då de är känsliga för värme. Jag tycker för övrigt att mogna nektariner och persikor är de sexigaste frukter. Jojo, rodna på ni bara, kära läsare!

Källor: http://www.livsmedelssverige.se/hem/fakta-om-mat/248-nektarin.html
http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx

2 kommentarer:

  1. Mums! Häftigt med iMat i en paj. Testade blandningen rabarber/nektarin i en paj. Låter kanska konstigt men det blev gott tillsammans med lime, ingefära och kokos. Ska lägga ut det på bloggen sedan... Kram

    SvaraRadera
  2. Ja, det blev minst lika bra att ha iMat som att använda vanlig grädde! Låter som en spännande paj tycker jag :) Kram

    SvaraRadera