tisdag 28 juni 2011

Kalljästa sommarbullar


Jag gillar ju skarpt att baka kalljäst. De här enkla rågsiktbullarna görs på ett nollkick på kvällen, jäser i godan ro i kylskåpet över natten och skärs raskt ut till bullar - någon knådning behövs inte- på morgonen.

De fungerar utmärkt både till en lat och långsam sommarfrukost i trädgården (med ost och marmelad och kaffe och juice...) eller som picknickmackor bågnande av fyllning och som du fraktar i cykelkorgen på väg till stranden, eller som muta när du försöker få någon annan att klippa gräsmattan åt dig... Eller vad du nu gör på semestern. 
Spelar brännboll i stadsparken eller metar i en å kanske?

Coola rågsiktsbullar

Kalljästa Sommarbullar
ca 15 st:
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk rapsolja
2 tsk salt
ca 12 dl rågsikt

Gör så här: Rör ut jästen i vattnet i en stor bunke och tillsätt övriga ingredienser, blanda väl. Täck med handduk och ställ bunken i kylskåpet över natten. 

På morgonen sätter du på ugnen på 225 grader och tar fram degen. Tippa ut den på ett rejält mjölat underlag och platta till och forma degen till något som liknar en rektangel, knåda inte! Skär ut bitar med vass kniv och lägg inte alltför tätt på bakpappersklädda plåtar 7-8 bitar per normalstor plåt är lagom. 

Grädda sedan bröden gyllene mitt i ugnen ca 15 minuter.

Och här är en variant på samma deg, men med hälften av rågsikten utbytt mot vetemjöl och tillägget en styck förpackning av Ridderheims nya satsning Pasta Amore; Pesto med long-cherry tomater. Det blev ett gott och smakrikt bröd att ha t. ex. till kvällens grillfest :)

Och njut av sommaren!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar