tisdag 21 juni 2011

Citronrostade färskpotatisar som passar till lite vad som helst!

Lemonroasted swedish new potatoes

En ny sommarfavorit hos mig är dessa citronrostade färskpotatisar som man nog kan ha till lite allt möjligt, både till fest och vardag... och vad som nu kan finnas mitt emellan... Här blev de till en lätt lunch tillsammans med långrostade körsbärstomater, kokt grön sparris och ägg. Mycket smak och liten ansträngning makes Nina happy happy :)Citronrostade färskpotatisar
2 port:
6-10 st färskpotatisar beroende på storlek, välskrubbade- välj ungefär lika stora
2 msk rapsolja
rivet skal av 1 ekologisk citron
saft av 1/2-1 ekologisk citron (använd alltså den från ovanstående rad!)
ännu en ekologisk citron, i klyftor
dill, grovt hackad
några tag med min absoluta chilikryddmixfavorit: Chili explosion (Santa Maria) eller nymalen svartpeppar
salt efter förstånd och smak

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda rivet citronskal och rapsoljan. Lägg de renskrubbade potatisarna i en ugnssäker form, pricka dem lätt med en gaffel och häll saften från en halv citron över dem. Rör runt. Häll också över rapsoljan med citronskalet i. Blanda runt.

Baka i ugnen tills potatisen här halvfärdig, ca 15 minuter. Tag ut formen ur ugnen, rör om och lägg nu ner en citron till, skuren i klyftor och dra några varv med kryddkvarnen, chilipepparmix eller svartpeppar över potatisarna, men vänta med att salta!!

Baka färdigt ca 15 minuter till. Potatisarna och citronklyftorna ska se underbart gyllenrostade ut! Vänd ner lite hackad dill före servering och låt var och en salta själv, det behövs nästan inget salt alls!

2 kommentarer:

  1. Åh vad gott det lät, citron och potatis är en kombo som jag inte använder alltför ofta..och som den citronjunkie jag är så måste jag ju bara prova detta! ;)

    SvaraRadera
  2. Jo, jag tänkte faktiskt på dig när jag lagade till den:) Det blev jättegott dessutom. Citronen liksom karamelliserar potatisen lite grand!

    SvaraRadera