Havremuffins ute på grönbete |
Min mamma har diabetes typ 2 så då passar det extra bra att baka med lite mindre socker och med betaglukaner (den speciella fiber som finns i havre och som bl a hjälper till att hålla blodsockernivån i schack). Grahamsmjölet bidrar med lite extra fibrer och rapsoljan har en fin balans av fleromättade fettsyror i sin sammansättning. Rapsoljan innehåller mycket alfa-linolensyra, vilket är en omega -3 fettsyra och dessa hjälper till i kroppens egna bildande av antiinflammatoriska ämnen.
Att ha yoghurt i muffinssmeten brukar för övrigt bli lyckat har jag upptäckt, det blir fin konsistens på muffinsen, så även denna gång. Det var extra smart av mig tyckte jag, att använda fruktyoghurt som smaksättning. Det kan man ju variera i det oändliga!
Den här gången fanns det Valios "fruktfröjd" ananas, banan och kokos-yoghurt i kylskåpet. Och det blev jättegott. Undrar vad det blir nästa gång?
Nyttiga Havremuffins
ca 20 st modell mindre:
3 dl havregryn
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3 ägg
1 dl socker
1 dl rapsolja
2 dl fruktyoghurt
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda havregryn, mjöl, salt och bakpulver i en skål. Vispa i en annan skål upp ägg och socker lite poröst och tillsätt rapsolja och yoghurt under försiktig omrörning. Blanda äggsmeten med havreblandningen och skeda upp i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 min för små muffins och längre ner i ugnen ca 15 minuter om du gör en större modell.
* Jag sitter ju hus- och kattvakt några veckor i Halmstad
Lite korniga blev dom när jag provade att baka. Men jag tog yoghurt med banansmak istället.
SvaraRaderaBanansmak! Så typiskt dig Greggan ;)
SvaraRaderaSupergoda!
SvaraRaderaVad roligt att du tyckte det :)
RaderaSka man ha båda mjölen eller bara ett av dom?
SvaraRaderaJag tog 1 1/2 dl vetemjöl och 1 1/2 dl grahamsmjöl, men tror säkert att det blir bra om man tar 3 dl av bara den ena mjölsorten också :-)
Radera