tisdag 14 juni 2011

Ännu mera sommarspaghetti!

Jag fortsätter sålunda mina middagar på temat "snabblagad och somrig spaghetti". Den här rätten ska du bjuda dina lax- och citronälskande vänner på!

Och lax är som ni säkert redan vet ett jättebra sätt att få i sig den livsviktiga fettsyran omega-3 på då omega- 3 fett finns särskilt mycket av i fet fisk som lax, sill och makrill.
Omega-3-fett kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom och barn behöver omega-3-fett bl a  för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt.

Fisk och skaldjur innehåller även mycket D-vitamin, jod och selen. Det är ämnen som många svenskar i dag får för lite av.

Därför är det bra för både vuxna och barn att äta 2-3 portioner fisk eller skaldjur i veckan och att välja olika sorter, både mager och fet fisk. En portion motsvarar 100-150 gram fisk. I dag äter bara en av tre svenskar fisk minst två gånger i veckan.


Spaghetti med smak av bl a lax, zucchini, citron och fetaost



Lax- och zucchinipasta
4 portioner:

1 zucchini, tunt skivad på längden mha osthyveln
1 kruka basilika
1/2-1 ekologisk citron, skalet + saften av halva
100 g fetaost (jag använde idag Apetina 10%), smulad
150 g gravad eller kallrökt lax i skivor
raps- eller olivolja
salt och peppar
4 portioner valfri pasta, men eftersom zucchinin är i remsor blir det snyggast med spaghetti,
tagliatelle eller annan lång pasta...

Gör så här: Koka pastan i lättsaltat vatten och låt zucchiniremsorna koka med under sista minuten. Plocka, strimla basilikan och blanda med 2 msk olja, 2 krm salt, 1 krm peppar och skal och saft från halva citronen i en skål. Skrubba och riv citronen ev. strimla med zestjärn. Skär laxskivorna i bitar.
Blanda allt med den rykande varma pastan. Servera genast.

Fetaosten kan bytas ut mot kapris om man hellre vill ha det och basilikan kan ersättas (eller kompletteras) med dill.

Sedan kom brorsan förbi och gjorde sig en macka på laxresterna, dvs försåg sig med gratis omega-3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar