Och lax är som ni säkert redan vet ett jättebra sätt att få i sig den livsviktiga fettsyran omega-3 på då omega- 3 fett finns särskilt mycket av i fet fisk som lax, sill och makrill.
Omega-3-fett kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom och barn behöver omega-3-fett bl a för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt.
Fisk och skaldjur innehåller även mycket D-vitamin, jod och selen. Det är ämnen som många svenskar i dag får för lite av.
Därför är det bra för både vuxna och barn att äta 2-3 portioner fisk eller skaldjur i veckan och att välja olika sorter, både mager och fet fisk. En portion motsvarar 100-150 gram fisk. I dag äter bara en av tre svenskar fisk minst två gånger i veckan.
| Spaghetti med smak av bl a lax, zucchini, citron och fetaost | 
Lax- och zucchinipasta
4 portioner:
1 zucchini, tunt skivad på längden mha osthyveln
1 kruka basilika
1/2-1 ekologisk citron, skalet + saften av halva
100 g fetaost (jag använde idag Apetina 10%), smulad
150 g gravad eller kallrökt lax i skivor
raps- eller olivolja
salt och peppar
4 portioner valfri pasta, men eftersom zucchinin är i remsor blir det snyggast med spaghetti,
tagliatelle eller annan lång pasta...
Gör så här: Koka pastan i lättsaltat vatten och låt zucchiniremsorna koka med under sista minuten. Plocka, strimla basilikan och blanda med 2 msk olja, 2 krm salt, 1 krm peppar och skal och saft från halva citronen i en skål. Skrubba och riv citronen ev. strimla med zestjärn. Skär laxskivorna i bitar.
Blanda allt med den rykande varma pastan. Servera genast.
Fetaosten kan bytas ut mot kapris om man hellre vill ha det och basilikan kan ersättas (eller kompletteras) med dill.
| Sedan kom brorsan förbi och gjorde sig en macka på laxresterna, dvs försåg sig med gratis omega-3 | 
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar