måndag 6 juni 2011

Jordärtskockor, maghälsoskockor!

Ugnsbakade jordärtskockor med citron- och hasselnötssmör

Jordärtskockor brukar väl betraktas som lite lyx sådär. Inte för att de är särskilt dyra, men det vilar väl något exklusivt över dessa ojämna, svårskalade, jordiga och ömtåliga små knölar... Och om man skrubbar dem riktigt ordentligt och ugnsbakar dem i lite olja och flingsalt och pryder dem med det här fina hasselnötssmöret med citrontwist... ja då snackar vi lyx tycker jag! Och det utan särskilt mycket ansträngning, vilket ju är min favoritlyx :)

Och hela magen blir glad av dem. Jordärtskockor innehåller nämligen massor av en kostfiber som heter inulin. Inulinet bryts inte ned av mag-tarmsystemets enzymer (för det gör inte kostfibrer) utan tjänar istället som energikälla, som "mat" kan man säga, till de nyttiga tarmbakterierna som huserar nere i tjocktarmen, t. ex. åt laktobacilller och bifidobakterier. Dem ska vi vara glada över att vi har. De goda tarmbakterierna producerar korta fettsyror som gör tarminnehållet surare och den här försurningen är inte alls negativ, utan den minskar istället bildningen av en del cancerframkallande ämnen, skyddar oss mot tarminfektioner och stärker immunförsvaret.

Ugnsbakade jordärtskockor med citron- och hasselnötssmör
2 port,  om man serverar dem som egen rätt utan några andra tillbehör
400g jordärtskockor
1/2 påse (25g) hackade hasselnötter, t. ex Dr Oetker
1 msk rapsolja
1 tsk flingsalt
25 g Bregott eller smör eller liknande
rivet skal av 1/2 cirton
ev. lite hackad gräslök
ev. sallad, t. ex. ruccola

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader och skrubba och ansa jordärtskockorna ordentligt i kallt vatten. Skär till dem så att bitarna är ungefär lika stora, men behåll gärna de mindre av dem hela, som "små bakpotatisar". Lägg på en bakpappersklädd plåt häll över rapsolja och flingsalt och blanda runt. Ugnsbaka skockorna mjuka  i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Känn efter med en sticka eller gaffel. De ska kännas lika mjuka som bakpotatisar när de är klara.

Under tiden gör du hasselnötssmöret. Rosta hasselnötshacket i en torr stekpanna, rör om ofta och passa så att de inte bränns. Det ska bli gyllene och dofta härligt, då är det färdigrostat. Låt svalna lite. Riv citronskalet. Blanda sedan Bregott eller smöret med nöthacket och citronskalet och ställ kallt en stund.

Servera sedan skockorna genast på en salladsbädd, med någon extra klyfta citron och hasselnötssmöret. Strö gärna över lite hackad gräslök också. Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar