söndag 10 april 2011

Fysisk aktivitet i köket!

Jo, jag skröt visst lite igår om hur lat jag är. Det är väl sant att jag är en ganska lat kock, som gärna letar genvägar när jag ska laga mat, men det betyder inte att jag inte gillar att röra på mig! Det är jätteviktigt att röra på sig och inte sitta still för långa stunder i taget.

Många känner säkert till att vi har rekommendationen i Sverige att alla individer bör, helst varje dag, vara fysiskt aktiva i minst 30 minuter. Intensiteten bör vara åtminstone måttlig, till exempel att man tar en rask promenad. Ytterligare hälsoeffekt kan erhållas om man utöver detta ökar antingen den dagliga mängden rörelse (håller igång mer än sammanlagt 30 minuter per dag) eller intensiteten på aktiviteten. (Anstränger sig mer, joggar t ex.)

Forskning har dessutom visat att just själva stillasittandet, oavbrutet i långa stunder i taget, även om man annars rör på sig mycket, är en riskfaktor i sig till många av våra stora folksjukdomar. Alltså är minskat stillasittande lika viktigt som ökad fysisk aktivitet för folkhälsan...

Se då här några handfasta tips på hur du håller dig i form i köket! (Bra för oss matnördar som håller till mycket här). Som synes använder jag mig av principen "många bäckar små..."

* Vispa grädden för hand (gäller även äggvitor!) och inte med elvispen.
* Skala fem kilo potatis. Gör ett storkok på t ex potatisgratänger att frysa in.
* Skala och hacka flera kilo lök. Kanske till gratängerna ovan.
* Knåda bröddegen för hand och inte i maskin. Mycket bra träning för armar och händer.
* Använd dina fulla mjölpåsar som vikter, 2+2 kg! Tappa dem inte bara... eller, det gör ju inget - för då kan du ju dammsuga och det är bra träning det med... Ta ut rörelserna ordentligt!
* Knåda och kavla ut pastadegen för hand och inte i maskin.
* När du står och steker köttbullar (eller morotsbiffar) passar det bra att utföra tåhävningar, du står ju ändå bara där...
* Riv morötter (eller ost eller vad du nu brukar riva) för hand och inte i maskin.
* När du sitter på golvet framför ugnsluckan och spanar på kanelbullarna som gräddas, varför inte göra några sit ups samtidigt?
* Gör din egen hollandaisesås till påskens sparris. Väldigt ansträngande för armarna, men blir omkring 800 ggr godare än köpesåsen... (Eller gör en majonnäs).
* Försök skopa upp glass utan att tina den först. (Fungerar dock bara på glass med hög kvalitet, inte GB:s BigPack med 50% luft invispad i smeten).

Ja, nu när du förstår principen kan du säkert utöka den här listan med egna idéer.


Läs här två  intressanta artiklar om farorna med stillasittande:
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=13864
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16146

Och ni som vill kan läsa om vad Statens folkhälsoinstitut har att säga om fysisk aktivitet här: http://www.fhi.se/Vart-uppdrag/Fysisk-aktivitet/Rekommendationer/ (man har andra rekommendationer för barn och ungdomar vilket kan vara bra att känna till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar