tisdag 26 april 2011

Vackra -nåja- franska delikatesser


En plåt briocher som är störtsugna på att åka in i ugnen

Mais oui! Jag bakade några åh så läckra, men kanske inte så snygga kalljästa briocher igår morse. Det var lite svårt att få de där söta plupparna ovanpå att inte åka på sidan eller åka av. Men jag siktar som vanligt på den härligt hembakta looken.

Briocher är ett vanligt bröd på frukostbordet i Frankrike och japp, kommer säkert att bli vanligt på mitt, nu när jag fått kläm på det. Inte svårt alls och det är så praktiskt med kalljäsning, som numera är mitt favoritsätt att baka på och som helt plötsligt har gått och blivit väldigt trendigt.

Vi slukade dem (för det var omöjligt att bara ta en) med "rårörd" aprikossylt och en kopp café au lait och låtsades såklart att vi var i Paris. (Det "rårörda" med aprikossylten innebär att man helt enkelt kör en burk aprikoser med stavmixern tillsammans med pyttelite av sockerlagen).

Ordet "brioche" kommer från franska "brier", vilket betyder "smula, riva sönder". Man bryter itu dem som ni ser på bilden här nedan när man äter dem. De penslades med ägg och dekorerades med svarta sesamfrön, ljusa sesamfrön och en variant blev helt utan topping. Den utan kan man dofta florsocker och rivet citronskal över vid servering.
Bör man göra, höll jag på att skriva ;) Och de ska bakas med riktigt smör... Om du är laktosintolerant så kan du välja ett gott laktosfritt smör. Bl a Valio säljer ett. Och ja, det är mycket smör i den här varianten. Det finns recept på icke-kalljästa, med mindre smör i också. Men jag tycker att det det ska finnas utrymme för lyx ibland.

Receptet jag använde kommer från duktiga Sara Begner som skriver i Coop Mersmak och det kan jag verkligen rekommendera: http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/k/kalljaesta-briocher/


Mina vackra briocher

Ett recept med mindre smör, mindre socker och inte kalljäst: http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/b/briocher/ (men som jag inte har bakat någon gång)

2 kommentarer: