måndag 11 april 2011

Välsmakande bovete- och havrekliplättar

Detta är en sk. fri tolkning av Nigellas "ricotta hotcakes": http://www.nigella.com/recipes/view/ricotta-hotcakes-229 
Ricotta är en italiensk färskost som är gjord på ko- eller getmjölk. Det finns många olika sorter, såväl hårda som salta, men den vanligaste (och den som Nigella använder i sitt recept) är mjuk och gjord på pastöriserad komjölk. Namnet betyder "omkokt" på italienska och syftar på hur man gör osten. Fetthalten är 10-13%, det skiljer lite mellan olika tillverkare.

I detta recept använder jag istället kvarg, Kesella 10% Ett mindre kostsamt alternativ som i många recept kan funka lika bra som ricottan. Nästa gång jag gör dem (vilket kanske blir redan imorgon för dessa blev verkligen goda...) ska jag prova att använda den magrare Kesellan 1%, för att se om inte det också blir bra.

Och ja just det, så råkade jag byta ut vetemjölet mot bovetemjöl och havrekli.
Bovete innehåller en del järn och havrekli våra lösliga fiberfavoriter Betaglukanerna, vilket resulterar i dessa supersunda, lättstekta och lättätna plättar :)

Bovete- och havrekliplättar
14 st, kanske 15...
1 burk (250g) Kesella 10%
2 ägg, gulor och vitor separerade
1 dl bovetemjöl
1,5 dl havrekli
1 tsk salt
1 msk mjölk
1/2 msk rapsolja

Gör så här: Rör äggulor och Kesella. Tillsätt bovetemjöl och havrekli, rör till en slät smet. Späd med 1 msk mjölk och 1/2 msk rapsolja. Salta.

Vispa äggvitorna till ett skum, det måste inte vara helt styvt bara det är vitt och fluffigt. Vänd ner dem i smeten. (Ja, smeten ska vara såhär tjock!)

Grädda gyllenbruna i medelvarm släpplättpanna (nonstick) i ev en pytteskvätt rapsolja. Klicka ut smeten med en matsked. Det tar bara nån minut på varje sida och oh la la!
Här har du en tallrik med något mumsigt!


Servera med valfritt tillbehör sött eller salt (eller beskt).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar